Ukrajna: három hónap, tíz rejtélyes áldozat

Sűrűn idézett kijevi politológusnak, Volodimir Feszenkónak küldték a levelet, amelyben egy szinte ismeretlen ukrán nacionalista szervezet, az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) vállalta magára a múlt heti kijevi gyilkosságokat. Azt állította, hogy az emberei ölték meg Oleh Kalasnyikovot, a tavaly elűzött államfőt, Viktor Janukovicsot támogató Régiók Párjának egykori parlamenti képviselőjét, valamint egy oroszbarátnak tartott újságírót, Olesz Buzinát. A kijevi kormányzat két bírálóját huszonnégy óra leforgása alatt hasonló módszerrel végezték ki: a lakásuknál nyitottak tüzet rájuk ismeretlen fegyveresek, ami arra utal, hogy kapcsolat lehet a gyilkosságok között, és a hátterükben politikai indítékok húzódhatnak meg.

Ám még maga a címzett, a kijevi Penta politikai elemzőközpontot vezető Feszenko is kételkedik a bejelentés hitelességében. Szerinte „komoly gyanút ébreszt”, hogy a két merényletet Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt heti élő, televíziós fórumműsorához „időzítették”. – Ezek az orosz propagandának hozott rituális áldozatok, pedig nem játszottak komoly szerepet az ellenzéki mozgalomban – vélekedett a Reutersnak a két áldozatra utalva az elemző. Feszenko az orosz titkosszolgálatokat sejti a gyilkosok mögött.

Nacionalistákat szentelnek meg Kijevben
Nacionalistákat szentelnek meg Kijevben
Gleb Garanich / Reuters

Véleménye összhangban van a hivatalos Kijev álláspontjával. Ahogy az orosz ellenzéki vezető, Borisz Nyemcov február végi meggyilkolása után Moszkva nyomban Ukrajnára kezdett mutogatni, úgy most az ukrán kormányzat is Oroszországot igyekszik felelőssé tenni a történtekért. Petro Porosenko arról beszélt, hogy a gyilkosságok „az ellenségeink kezére játszanak”, míg Anton Herascsenko belügyminisztériumi tanácsadó szerint Moszkva „a terror és a hisztéria légkörét akarja kelteni Kijevben”. Az elmúlt három hónapban legalább tíz, Janukovics rendszeréhez közel álló politikus, közéleti személyiség halt meg gyanús körülmények között.

Persze Kijevben is akadnak, akik vitáznak a merényletek hivatalos értékelésével. – Semmi kétségem afelől, hogy a szélsőséges nacionalisták ölték meg Kalasnyikovot és Buzinát – mondta a Népszabadságnak Mihail Pogrebinszkij politológus, a Kijevi Politika- és Konfliktuskutató Központ igazgatója. Igaz, hozzátette: azt nem tudja, támogatja-e őket valaki a hatalomból vagy a hatalom közeléből. Az elemző úgy vélte, hogy a szélsőséges nacionalista erők egyre önállóbb szerepet próbálnak játszani az ukrán belpolitikában, amit Porosenko viszont igyekszik ellensúlyozni. Megpróbálja például ellenőrzés alá vonni az általuk alapított, a kelet-ukrajnai harcokban is kulcsszerepet játszó önkéntes fegyveres alakulatokat.

Pogrebinszkij szerint ezt a célt szolgálja az is, hogy a szélsőséges nacionalista ernyőszervezet, a Jobboldali Szektor vezetőjét, Dmitro Jarost a hadsereg vezérkarának tanácsadójává nevezték ki. Egyes egységeik azonban még a saját vezetőiknek sem engedelmeskednek – hangoztatta a szakértő, aki azt is kifogásolta, hogy a nyugati politikusok, az EU nem ítélte el kellő hangsúllyal a kijevi gyilkosságokat. Európa nem elég határozott, a hallgatás pedig azt sugallja, hogy a hatalmon lévőknek mindent lehet, akár egy a kormányt bíráló újságírót is meg lehet ölni –fejtegette. Pogrebinszkij úgy vélekedett, hogy az ukrán kormányzat, az elnök a szélsőséges nacionalisták túszává vált. Szerinte „Porosenko gyenge, a nacionalisták mögött viszont erő, ideológiai meggyőződés és fegyverek állnak, veszélyt jelentenek az elnökre is, aki így kénytelen engedményeket tenni nekik”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.