Három hét után kinyitnak a görög bankok

Három hét zárva tartás után hétfőn kinyitnak a bankok Görögországban. A készpénzfelvételi szabályokat némileg rugalmasabbá tették, jövő héttől hetente 420 eurót lehet felvenni, és újra mindenki fizethet külföldön a görögországi bankok által kibocsátott hitel-, illetve bankkártyákkal.

Szombaton az elnöki palotában letették a hivatali esküt az Alekszisz Ciprasz vezette görög kormány új tagjai, a kabinet pedig döntött arról, hogy Görögországban három hét zárva tartás után hétfőn ismét kinyitnak a bankok.

A készpénzfelvételi korlátozásokat némileg rugalmasabbá tették, az eddig érvényben lévő napi 60 eurós limit helyett jövő héttől hetente maximálisan 420 eurót vehetnek majd fel a görögök készpénzben számlájukról. (Bár ez összegét tekintve ugyanannyi, mint amennyit a vasárnapig tartó korlátozás ideje alatt lehetett felvenni hetente, nyilvánvalóan könnyít az emberek életén, ha egyszerre több pénzhez juthatnak hozzá.) És feloldottak egy másik korlátozást is, így pedig újra mindenki fizethet külföldön a görögországi bankok által kibocsátott hitel-, illetve bankkártyákkal. A külföldi átutalásokra vonatkozó korlátozások és tőke mozgásának ellenőrzését célzó egyéb intézkedések érvényben maradnak – írja a Reuters.

A lépést az tette lehetővé, hogy a pénzügyminiszterek elfogadták a hétmilliárd eurós áthidaló hitelt, amely lehetővé teszi Görögország túlélését, amíg egyezség nem születik a következő – ezúttal 86 milliárd eurós – mentőcsomagról. Ugyanígy tűzoltásnak számít az Európai Központi Bank döntése, amellyel megnövelte a görög pénzintézeteknek nyújtott sürgősségi támogatást.

Ciprasz az elkövetkező hetekben tárgyal majd a mentőcsomaggal kapcsolatos további részletekről, szeptemberben vagy októberben pedig előrehozott parlamenti választást tarthatnak Görögországban – Nikosz Vucisz belügyminiszter legalábbis ezt nyilatkozta a Sto Kokkino rádiónak a héten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.