Három- és öt éves lányokat molesztáltak a francia katonák

Előzetes eljárást indított a párizsi ügyészség kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bántalmazás vádjával két, Burkina Fasóban állomásozó francia katona ellen - közölték szerdán igazságügyi források.

A két felfüggesztett katona ellen kedden este tett feljelentést Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter. Stéphane Le Foll kormányszóvivő szerdán jelezte, hogy kapcsolatfelvétel történt a burkinai igazságszolgáltatási szervekkel annak érdekében, hogy a két katonát minél előbb Franciaországba szállíthassák és ott bíróság elé állíthassák.

"A miniszter nem fogja vesztegetni az időt. Egyértelműen megmondta, hogy büntetni fog mindenkit, aki így viselkedik. Ez tűrhetetlen" - fogalmazott a kormányszóvivő. "A francia erők a terrorizmus elleni küzdelemre kötelezték el magukat, azért vannak ott, hogy megvédjék a lakosságot" - tette hozzá. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ügyben semmilyen gyengeséget, hanem inkább teljes eltökéltséget mutat Franciaország.

Hivatalos források szerint a katonák vasárnap követtek el szexuális bántalmazást egy három- és egy ötéves kislány ellen. Az egyik gyermek elleni bántalmazást a katonák lefilmezték, s a felvételt a gyermek anyja találta meg a katonának a helyszínen felejtett kameráján. A szülők baráti viszonyban álltak a gyanúsított katonákkal. A két kislány francia-burkinai kettős állampolgár.

Alig két hónappal ezelőtt derült ki, hogy egy évvel ezelőtt Közép-afrikai Köztársaságban állomásozó francia katonák ellen indult eljárás pedofília vádjával. Az ügyészség az ENSZ egyik munkajelentése alapján indította a vizsgálatot, amelyet a francia védelmi minisztérium juttatott el a vádhatóságnak. Ebben hat olyan közép-afrikai gyermekek tanúvallomása olvasható, akiket 2013 december és 2014 június között megerőszakoltak francia katonák Banguiban, az M'Poko repülőtéren, katonai védelemmel kialakított menekülttáborban. Az ügyben 14 katonát vádolnak, közülük hármat azonosítottak, s öt nem francia, külföldi katona is érintett az ügyben.

Franciaország 3 ezer katonát állomásoztat a Száhel-övezetben, az öt országban, Mauritániában, Maliban, Csádban, Burkina Fasóban és Nigerben folyó terrorelhárítási hadműveletében. Ebből 220-an vannak Burkina Fasóban. Rajtuk kívül mintegy 900-an vannak még a Közép-afrikai Köztársaságban, ahova eredetileg 2 ezer katonát küldött a francia hadsereg, s fokozatosan adja át az ellenőrzést az ENSZ-erőknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.