galéria megtekintése

Szexszel fizettek az ételért

5 komment

V. D.
NOL

Április végén került napvilágra, hogy az ENSZ békefenntartói szexuális szolgáltatásokat követeltek gyerekektől ételért és vízért cserébe. A nemzetközi szervezet tudott a dologról, mégsem tett semmit, ezért az egyik tisztviselő átadta a francia hatóságoknak a belső jelentést. Érdemi előrelépés azóta sem történt, az erőszaktevők szabadon vannak.

Az ENSZ békefenntartóit nem először vádolják meg azzal, hogy visszaélnek befolyásukkal, és szexuális szolgáltatásokra kényszerítik a kiszolgáltatott civileket a konfliktus sújtotta országokban.

Libériában és Haitin 2006-ban élelmiszerért cserébe kényszerítettek fiatal lányokat szexuális aktusra az ott szolgáló katonák. Két évvel később a Save the Children szervezet buktatott le ENSZ-békefenntartókat, akik elefántcsontparti, szudáni és haiti kiskorúakat rontottak meg.

Francia katonák Banguiban 2013 decemberében
Francia katonák Banguiban 2013 decemberében
Andreea Campeanu / Reuters

 

Mint kiderült, 2013 decembere és 2014 júniusa között tizennégy francia katona, valamint öt csádi és egyenlítői-guineai fegyveres kényszerített szexuális aktusra 8 és 15 év közötti gyerekeket az élelemért és némi pénzért cserébe a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban, a M'Poko repülőtéren felállított menekülttáborban.

A Séléka muszlim lázadócsoport 2013-ban döntötte meg a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát a Közép-afrikai Köztársaságban. Ezután az egykori francia gyarmaton véres összetűzések törtek ki a muzulmán szervezet zsarnokoskodó fegyveresei és az ellenük fellázadó keresztények között. A vérontások beszüntetése érdekében Franciaország – az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyásával – tavaly decemberben katonai erővel beavatkozott.

A konfliktus nyomán több ezren vesztették életüket, és a lakosok több mint ötöde kényszerült otthona elhagyására.

A dologról az ENSZ sokáig hallgatott, a botrányt a Guardian április 29-ei cikke robbantotta ki. A lap megszerezte az ENSZ titkos belső jelentését az AIDS-Free World elnevezésű szervezetnek köszönhetően, melyben több áldozat beszél a történtekről. Arról, hogy a szervezet honnan jutott az irathoz, Paula Donovan, a AIDS-Free World egyik vezetője nem volt hajlandó nyilatkozni.

A gyerekekkel tavaly májusban és júniusában készítettek interjút az Unicef szakemberei és az ENSZ Emberi Jogok Főbiztosságának egy-egy tagja.

Megszólal többek között egy olyan kisfiú, akitől orális szexet kértek az élelmiszerért cserébe, és amikor elutasította az ajánlatot, a katona közölte, szerezzen egy nőt, aki kielégíti. Egy másik arról mesélt, hogy az egyik katona a bázison erőszakolta meg.

Két kilencéves fiút együtt bántalmazott két katona. Mint mondták, éhesek voltak, és a francia katonák szexuális aktusra kényszerítették őket, cserébe élelmiszercsomagot és némi készpénzt adtak nekik. Az áldozatok szinte tökéletes leírást tudtak adni az erőszaktevőkről.

Senki sem tett semmit

S noha 2014 nyarán az ENSZ genfi székhelyű emberi jogi főbiztossága is tudomást szerzett a történtekről, semmi sem történt. Ezért a több mint 30 éve humanitárius munkát végző Anders Kompass úgy döntött, megszegve az ENSZ protokollját, elküldi a francia hatóságoknak a jelentést. Több, neve elhallgatását kérő forrás azt mondta a Guardiannek, azért döntött a kiszivárogtatás mellett, mert szerette volna, ha minél előbb véget vetnek a menekülttáborokban folyó szörnyűségeknek, és attól tartott, az ENSZ semmit sem fog tenni.

Az ENSZ azzal védekezik, hogy a francia csapatok már az ENSZ békefenntartói előtt is a térségben voltak, és a szóban forgó francia alakulatok nem az ENSZ ellenőrzése alatt működtek. Hisham Aidi, a Columbia Egyetem munkatársa azonban rávilágít: bár ez így van, a békefenntartókat azért küldték a Közép-afrikai Köztársaságba, hogy az ott állomásozó francia katonákat támogassák, és az ENSZ tisztviselői tisztában voltak a visszaélésekkel, mégis hónapokig ültek a jelentésen.

A francia hatóságok azonban már augusztus 1-jén Banguiba utaztak, hogy kivizsgálják, mi is történt valójában.

Kompasst április 17-én felfüggesztették tisztségéből, és az ENSZ eljárást indított ellene a bizalmas információk kiszivárogtatásáért, valamint az előírások megszegéséért. „A nemzetközi fegyveres erők által elkövetett szexuális visszaélések” című dokumentum minden oldalán szerepel ugyanis a „bizalmas” pecsét.

Egy magas rangú hivatalnok a Guardian írása szerint ugyanakkor tisztában volt vele, hogy a svéd tisztviselő elküldte az iratokat, ám nem emelt ellene kifogást. Múlt hónapban mégis behívatták és azonnali hatállyal felmentették a munkavégzés alól. Az ENSZ ezt azzal is indokolta, hogy a dokumentum nyilvánosságra hozatalával a férfi veszélynek tette ki a jelentésben idézett tanúkat és informátorokat, mivel neveik változtatás nélkül szerepeltek a jelentésben.

Csakhogy múlt szerdán a fellebbviteli bíróság törvénytelennek ítélte Kompass felfüggesztését, és utasította az ENSZ-t, hogy vegyék vissza a férfit állásába.

Zeid Raad al-Husszein jordániai herceg, az ENSZ emberi jogi főbiztosa néhány nappal később elismerte, hibáztak. „Jobban is csinálhattuk volna” – jegyezte meg. Mint mondta, múlt pénteken találkozott Kompass-szal, ám nem kért tőle elnézést a felfüggesztés miatt. „Hosszasan beszélgettünk. Egyetértettünk, hogy egyikünknek sincs joga felháborodni. (...) Úgy gondolom, sajnálatos, hogy a felelősséget szinte teljes egészében az ENSZ-re hárítják” – mondta. Megjegyezte, hogy noha tudomásul veszik a bíróság döntését, „ez még nem jelenti azt, hogy egyetértünk az érveikkel”.

S miközben ENSZ továbbra sem tesz semmit, a francia hatóságok sem törik magukat. Júliusban a párizsi ügyészség előzetes eljárást indított a kiskorúak sérelmére elkövetett nemi erőszak miatt, ám érdemi előretörés nem volt az ügyben egészen múlt hétig. Akkor bűnügyi eljárást indítottak a Banguiban állomásozó francia katonák ellen. A francia ügyészségi hivatal azzal indokolta a nyomozás lassúságát, hogy az ENSZ késleltette annak a tisztviselőnek a kihallgatását, aki a jelentést írta. Végül április 29-én írásban kaptak választ kérdéseikre.

Banguiban járőröző katona
Banguiban járőröző katona
Siegfried Modola / Reuters

A szerző kihallgatásának késleltetését maga Zeid Raad al-Husszein is elismerte. „Az egész művelet meglehetősen hosszú volt, és szükséges lett volna, hogy mindannyian – az ENSZ vagy a tagállamok – végiggondolják, hogy lehetne ezt lerövidíteni. Az idő szempontjából jobban is teljesíthettünk volna” – mondta. Zeid azt is megjegyezte, nem érti, hogy lehet az, hogy senki sem jelentette a szexuális visszaéléseket, holott valakinek biztosan tudnia kellett róla.

Független nyomozást követelnek

Az AIDS-Free World elnevezésű szervezet egyik vezetője, Paula Donovan szerint független vizsgálatra lenne szükség.

„A békefenntartók által elkövetett szexuális visszaélések és az, hogy az ENSZ semmibe veszi az áldozatokat, gyomorforgató, ám a szörnyű igazság az, hogy korántsem példátlan. Az ENSZ reakcióját a nemi erőszakra – ignorálás, tagadás, eltussolás, eltitkolás – egy teljesen független csoportnak kell kivizsgálnia, méghozzá úgy, hogy teljes hozzáférést kapjanak mindenhez” – mondta Donovan.

„Ha a katonák rosszat tettek, nem ismerek majd kegyelmet” – közölte François Hollande francia államfő, aki könyörtelen megtorlást ígért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.