A szexuális zaklatás kockázatot jelent a békére

Az ENSZ-t azzal vádolják, hogy figyelmen kívül hagyja azt a belső vizsgálatot, amely szerint békefenntartóik visszaélnek helyzetükkel, és szexuális erőszak és kizsákmányolás elkövetésével maguk jelentik a legnagyobb kockázatot a nemzetközi szervezet békemisszióira.

Egy kiszivárgott dokumentum a Kongóban, Haitin, Libériában és Dél-Szudánban tartózkodó békefenntartókat vizsgálta. A belső jelentésből kiderült, hogy a felsorolt országokból származik a békefenntartók által elkövetett szexuális bűncselekményekről érkező beszámolók 85 százaléka. A bántalmazottak 30 százaléka kiskorú volt – számol be a Guardian.

A vizsgálat szerint a rossz nyilvántartás és a bejelentések hiánya miatt nem lehet pontosan megállapítani a valós esetek számát, így azt sem, pontosan mekkora problémával áll szemben az ENSZ. Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára 2014-es éves beszámolójában ötvenegy olyan konkrét esetről számolt be, melyekben békefenntartók ellen folytattak eljárást szexuális zaklatás gyanúja miatt. Ezzel szerinte a legalacsonyabb szintre csökkent a szexuális bűncselekmények száma a visszaszorításukra hozott szigorúbb intézkedések bevezetése óta.

A főtitkár kijelentéseinek ellentmond, hogy a vizsgálat során több gyanús vagy teljesen nyilvánvaló, de hivatalosan feltáratlan bűncselekményt sikerült azonosítani.

A békefenntartókat nem először vádolják meg azzal, hogy visszaélnek befolyásukkal, és szexuális szolgáltatásokra kényszerítik a kiszolgáltatott civileket a konfliktus sújtotta országokban. Libériában és Haitin 2006-ban élelmiszerért cserébe kényszerítettek fiatal lányokat szexuális aktusra az ott szolgáló katonák. Két évvel később a Save the Children szervezet buktatott le ENSZ békefenntartókat, akik elefántcsontparti, szudáni és haiti kiskorúakat rontottak meg.

Az ENSZ cáfolja a jelentésben foglaltakat és hangsúlyozta, a szervezet továbbra is elkötelezett a főtitkár által kihirdetett zéró tolerancia mellett, amely elítéli és ellenzi a békefenntartóik által elkövetett szexuális kizsákmányolást és erőszakot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.