Hálaadás szigorított biztonsági intézkedések mellett

Soha ennyi rendőr nem vigyázott még New York hagyományos hálaadásnapi felvonulására, amely végül incidens nélkül ért véget csütörtökön.

A november 13-i párizsi terror miatt szigorított biztonsági intézkedéseket vezettek be a 89. alkalommal megrendezett parádén. A hatóságok mindenkit arra biztattak - a helyieket és a turistákat egyaránt -, hogy vegyenek részt a Macy's áruház látványos ünnepségén, mivel nem állt fenn valós veszély. Az óriási léggömböket, fúvószenekarokat és Broadway-sztárokat felvonultató parádé 8000 résztvevőjét idén a New York-i rendőrség új terroristaellenes egységének közel 200 tagja vigyázta.

„A felvonulás jó alkalom arra, hogy az egész világon avisszazökkenjen abba a kerékvágásba, amelyből a terror miatti félelemmel akarták kisiklatni” – mondta William Bratton rendőrfőnök. 

A rendőrség Bill de Blasio New York-i polgármester szerint finomhangolta az esetleges terrorista támadás esetén végrehajtandó akciókat a felvonulásra, de azt mondta, hogy az emberek ne engedjenek a lélektani hadviselésnek. 

Washingtonban letartóztattak egy férfit, aki megpróbált átmászni a kerítésen és bejutni a Fehér Ház kertjébe miközben Barack Obama amerikai elnök a családjával ünnepelte a hálaadást. A jelentések szerint a férfinél csupán egy boríték volt, fegyver nem. 

Szigorított biztonsági intézkedések.
Szigorított biztonsági intézkedések.
Carlo Allegri / Reuters

 

A Macy's áruház hálaadásnapi felvonulását 1924 óta rendezik meg, 1952 óta pedig a televízió is közvetíti az egész országban. Évente 44 millióan nézik.

A parádé legismertebb látványosságai a léggömbök. Ezek közül a kisebbek egy ember fejére vannak rögzítve, de akadnak olyanok, amelyeket harmincan kezelnek. A legnépszerűbbek az ismert karaktereket - Miki egér, Snoopy, Superman - ábrázoló figurák, amiket 90 ember összehangolt munkájával mozogatnak.

A parádék története során szinte minden évben előfordultak balesetek, amikor a lufik elszabadultak, fákon és oszlopokon akadtak fel.

A léggömbökön kívül fúvószenekarok és Braodway művészei is fellépnek. 1957 óta pedig a Radio City Music Hall tánckarának, a The Rockettes-nek a produkciója is a parádé része.

A felvonulás reggel kilenckor kezdődik. Hagyományosan a 145. utcától a Herald Square-ig tartott a 10 kilométeres útvonala, ezt azonban többször is megváltoztatták. A három órás ünnepség azzal zárul, hogy a Mikulás csengőjével beharangozza a karácsonyt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.