Hadireptér lesz a korallzátonyokból

A kínaiak amerikai számítások szerint már 4 négyzetkilométernyi mesterséges területet hoztak létre a Dél-kínai-tengeren, melyekre elképzelésük szerint támaszpontot építenek majd.

„Kína homokkal tölti fel a Spratly-szigetek néhány korallzátonyát, majd az így keletkezett felületet lebetonozza. Már 4 négyzetkilométernyi mesterséges területet hoztak létre” – idézi a BBC az amerikai Csendes-óceáni Flotta parancsnokát, Harry Harris tengernagyot, aki kedden, Ausztráliában beszélt a kelet-ázsiai ország hónapok óta tartó építkezéséről.

Az amerikaiak úgy vélik, a földterületet Kína katonai célokra kívánja használni, elképzelhetőnek tartják, hogy hadireptér épül majd a korallzátonyok helyén.  

Kína, a Fülöp-szigetek, Malajzia, Vietnam, Tajvan és Brunei évtizedek óta küzd a Dél-kínai-tengeren található Spratly-szigetek ellenőrzéséért. A versengésnek komoly tétje van, egy tanulmány szerint a régióban 11 milliárd hordónyi kőolaj és ugyancsak hatalmas mennyiségű gáz található.

A Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású területein több incidens is volt az utóbbi években. Tavaly vietnami és kínai hadihajók ütköztek össze. Előbbiek egy kínai olajfúró platform üzembe helyezését akarták megakadályozni, melyet szintén tavaly vontattak a Paracel-szigetek közelébe, amely 1974 óta kínai uralom alatt áll, ám Vietnam is igényt tart rá, ahogyan a szigeteket övező vizekre is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.