Gyilkossági kísérlettel vádolják az amerikai nagykövetet megkéselő férfit

Kim Ki Dzsong egy huszonöt centiméteres pengéjű késsel vagdosta és szurkálta össze Mark Lippert szöuli amerikai nagykövetet. Az Észak-Koreával szimpatizáló támadó az elkövetkező pár évet börtönben töltheti.

A dél-koreai hatóságok még vizsgálják, hogy az ötvenöt éves Kim pontosan milyen kapcsolatokat ápol Észak-Koreával, és hogy van-e valamilyen összefüggés a férfi legutolsó látogatása és a nagykövet ellen elkövetett támadás között. A férfi korábban többször járt a kommunista országban, és a dél-koreai sajtó szerint nacionalista fegyveres tevékenységet is folytatott.

A negyvenkét éves amerikai diplomatára az USA és Dél-Korea által minden évben megtartott tavaszi hadgyakorlatot ellenző férfi egy huszonöt centiméteres pengével támadt rá, azt kiáltva:. „Észak- és Dél-Koreát egyesíteni kell!" A nagykövetet azonnal kórházba szállították, ahol több tucat öltéssel varrták össze sebeit.

A dél-koreai rendőrség elrendelte a férfi őrizetbe vételét. Kimet gyilkossági kísérlettel és külföldi személy ellen elkövetett erőszakkal vádolják. A támadó kihallgatásakor azt mondta, nem akarta megölni az amerikai nagykövetet.

BBC azt írja, a férfit várhatóan azért is felelősségre vonják, mert nyíltan szimpatizált Észak-Koreával. A dél-koreai törvények ugyanis tiltják, hogy az ország lakosai nyíltan kiálljanak Phenjan mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.