Késelés az újraegyesítésért

Kétórás műtét és nyolcvan öltés kellett ahhoz, hogy egy szöuli kórház sebészei összevarrják Mark Lippert amerikai nagykövet vágott sebeit. A 42 éves diplomatára az USA és Dél-Korea által minden évben megtartott tavaszi hadgyakorlatot ellenző férfi támadt rá. – Észak- és Dél-Koreát egyesíteni kell! – ordította Kim Ki Dzsong, miközben egy huszonöt centiméteres pengéjű késsel össze-vissza vagdosta és szurkálta Lippertet.
A nagykövet az arcán és a bal karján sebesült meg. Az orvosok szerint állapota a sebészeti beavatkozás után stabil, a vágások nem értek sem ideget, sem más létfontosságú szervet.
Lippert nem sérült meg életveszélyesen
Lippert nem sérült meg életveszélyesen
Yonhap / Reuters

Észak-Korea szinte ujjongva rea­gált a szöuli amerikai nagykövet, egyben tartalékos haditengerészeti tiszt elleni támadásra. – Így járnak a háborús uszítók, ez egy igazságos cselekedet volt! – hangoztatta közleményében a hivatalos phenjani hírügynökség, a KCNA.

Az 55 éves Kim nem ismeretlen a hatóságok előtt. 2010-ben két év felfüggesztett börtönt kapott, amiért egy betondarabot vágott Japán szöuli nagykövetéhez. Lippertet Kim egy olyan rendezvényen támadta meg, amelyet a két Korea közötti megbékélést és együttműködést ­hirdető tanács szervezett. A késelő tagja a szervezetnek – írta az AP. A csütör­töki rendezvényen szemtanúk szerint Kim hirtelen felugrott a helyéről, ­kiabálva odarohant egy másik asztalnál ülő nagykövethez, és a kést előrántva elkezdte szurkálni.

– Amikor láttam, hogy a támadó ráveti magát a nagykövetre, én is rájuk ugrottam. Mindketten a padlóra zuhantak. Sikerült a késelő fölé kerekednem és a földre szorítva tartani, amíg nem érkezett segítség – számolt be mentőakciójáról a CNN-nek a hihetetlen lélekjelenlétet ­tanúsító Dzsang Jun Szeok, aki korábban látta Kim előtt az asztalon a ­fanyelű kést, de azt ártalmatlannak gondolta.

A Barack Obama amerikai elnök baráti köréhez sorolt Lippert tavaly október óta tölti be a szöuli nagyköveti posztot. Korábban az időközben lemondott Chuck Hagel védelmi miniszter kabinetfőnöke, megelőzőleg a Pentagon ázsiai és csendes-óceáni térségért felelős helyettes államtitkára volt. A haditengerészet híres kommandós egysége, a Navy SEAL's hírszerző tisztjeként 2007–2008-ban Irakban szolgált. A Stanford Egyetemen nemzetközi politikai tudományokból szerzett diplomát, Pekingben mandarint tanult. Amikor Obamát 2005-ben Illinois állam képviseletében beválasztották a washingtoni szenátusba, s bekerült a felsőház külügyi bizottságába, Lippert lett a külpolitikai főtanácsadója. E pozícióját ­megtartotta Obama 2008-as elnökválasztási kam­pá­nyában is.

Vérnyomok az ajtón
Vérnyomok az ajtón
Kim Hong-Ji / Reuters

A dél-koreai hadsereg és az országban állomásozó amerikai erők a héten kezdték meg 30 ezer katonát mozgósító, több hétig tartó hadgyakorlatukat. Ez felettébb idegesíti a phenjani rezsimet, amely azzal válaszolt, hogy két rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki, azok a Japán (Keleti)-tengerbe csapódtak. Kim Dzsong Un államfő és pártfőtitkár teljes katonai készültséget is elrendelt az északiak haderejénél. Elemzők szerint Phenjanban a közös amerikai–dél-koreai tavaszi hadgyakorlatokat mindig egy invázió kezdetének gondolják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.