Gyerekek halnak meg, mire az EU tesz is valamit

A Triton járőröző szolgáltatás megerősítése és a migránsok regisztrálása is része annak a tízpontos intézkedéscsomagnak, melyet hétfő délután fogalmaztak meg Luxemburgban az EU-miniszterek rendkívüli találkozóján. Az egyik legnagyobb gyermekvédő szervezet szerint mire ebből lesz is valami, több tucat gyermek fulladhat bele a tengerbe.

Federica Mogherini, az EU külpolitikai vezetője a szerint a tízpontos csomag egy erős reakció a tragédiákra az EU részéről, és megmutatja a sürgető ügy iránti érzékenységet és politikai akaratot.

Íme néhány sarkalatos pont

- Együttműködés a menedékjog iránti kérelmek két hónapon belüli elbírálásában

- Ujjlenyomatvétel és nyilvántartás valamennyi migráns esetében

- Egy, a migránsok letelepítésére irányuló EU kísérleti projekt beindítása (ez önkéntes jellegű lenne)

- Visszatérési csomagok ajánlása

- Bevándorlási összekötő tisztviselők küldése a fontosabb országokba

Az intézkedéscsomagnak része a Frontex (az unió külső határait biztosító ügynökség), illetve a hatáskörébe tartozó Triton újabb pénzügyi forrásokkal való ellátása és az Európai Tanács felhatalmazása az embercsempész bandák csónakjainak elpusztítására.

Mogherini hangsúlyozta, hogy szükség van fellépésekre Líbiában is, mivel ott jelenleg nincs határellenőrzést ellátó állami szerv.

Nincs idő totojázni

Az új EU-tervre reagálva a Save the Children azzal vádolja az EU külügyminisztereit, hogy nem voltak képesek megegyezni és azonnal létrehozni egy a Földközi-tengeren működő mentési és kutatócsoportot, amivel újabb gyerekeket ítélnek fulladásra. A gyermekvédő szervezet üdvözli ugyan, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtökre rendkívüli EU-csúcsot hirdetett meg a migrációs válság kezelésének érdekében, de mint közleményükben írják: a következő három nap újabb ezer ember életébe kerülhet, a döntéshozatal nem tűr halasztást.

A szervezet túlélőktől úgy értesült, hogy a vasárnap elsüllyedt csónakon mintegy 200 nő és több tucat gyermek utazott. A hétfő délelőtt görög vizeken történt szerencsétlenség három halálos áldozata közül is az egyik gyermek, s amíg az EU miniszterek Luxemburgban gyűléseztek, két újabb baleset történt Líbiához közel.

„Életmentő akciót vártunk ma az EU külügyminisztereitől, de ők elaprózták. A csütörtöki rendkívüli csúcstalálkozó már élet-halál kérdése. Minden áldott napnyi halogatással ártatlan életeket veszítünk, és Európa tovább csúszik egy erkölcsi szakadékba. Éppen most emberek, akik kétségbeesetten keresnek egy jobb életet, belefulladnak a politikába. Meg kell indítani a mentést – most azonnal! – írja közleményében Justin Forsyth, a Save the Children vezérigazgatója.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.