galéria megtekintése

Ez mindannyiunk ügye, Orbán is ott lesz

3 komment

P.N.
NOL

Hétfő délutánra hívták össze az EU-miniszterek rendkívüli találkozóját Luxemburgban, ahol a Földközi-tenger térségét érintő menekültügyi helyzetet fogják megtárgyalni. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtökre rendkívüli uniós csúcsot hirdetett meg. Orbán Viktor is ott lesz.

A luxemburgi rendkívüli találkozót vasárnap hirdették meg azután, hogy legkevesebb 700 illegális bevándorló szenvedett hajótörést az olasz Lampedusa sziget közelében, a líbiai vizeken. A szerencsétlenségben több százan vesztek oda, ami szakértők szerint egyenes következménye az Európai Unió migrációellenes politikájának.

A múlt heti baleset túlélői az olasz partiőrség hajójának fedélzetén
A múlt heti baleset túlélői az olasz parti őrség hajójának fedélzetén
Darrin Zammit Lupi / Reuters

A baleset szombatról vasárnapra virradó éjjel történt, helyi idő szerint éjfél körül. A szerencsétlenséget az okozta, hogy a túlzsúfolt bárkán az emberek hirtelen akartak mind áthúzódni az egyik oldalra, amikor elhaladt mellettük egy kereskedelmi hajó. A lélekvesztő felborult, és körülbelül 700-900 ember zuhant a vízbe. Az, hogy pontosan hányan tartózkodtak a hajón, még nem ismert.

 

A mentést a közeli Lampedusáról indították, amint megérkezett a szerencsétlenség híre. A helyi sajtó szerint hajnalra szinte egyetlen hajó sem maradt a kikötőkben, mivel a halászhajókat is bevetették, de így is csupán 28 embert tudtak megmenteni. Az áldozatok pontos száma nem ismert, 24 holttestet Szicíliára szállítottak.

Federica Mogherini, az EU külpolitikai vezetője szerint Európának erkölcsi és politikai kötelessége cselekedni a Földközi-tenger térségének migrációs válságában.

„A Földközi tenger a mi tengerünk és európaiakként közösen kell cselekednünk... Az Európai Unió az emberi jogokra, az emberi méltóságra, az emberi életre épült és épül – ezekben következetesnek kell lennünk"

hangsúlyozta Mogherini.

Több dél-európai állam úgy véli, az unió hitelessége most a tét, miután a közösség tavaly úgy döntött, hogy visszafogja a menekülők megsegítése érdekében tett anyagi és emberi erőfeszítéseit.

Az emberkereskedőket céloznák

Az Európai Unió nemzetközi szervezetektől számos kritikát kapott, miután tavaly év végén megszüntették az olasz szervezésű Mare Nostrum mentési műveletet, mely egészen Észak-Afrikáig felügyelte a nemzetközi vizeket. A jelenleg futó, szerényebb költségvetéssel és eszközállománnyal működő Triton nevű határ-ellenőrzési művelet csak az olasz felségvizekre terjed ki. A Mare Nostrum felfüggesztését egyrészt költségvetési okokra hivatkozva szavazták meg a tagállamok, de sokan (köztük Nagy-Britannia) abbéli aggodalmának is hangot adott, hogy a Földközi-tenger biztosítása az illegális bevándorlókat csak felbátorítja a tiltott és veszélyes határátlépésre.

A komptragédia túlélőit helyezik biztonságba egy szicíliai kikötőben
A komptragédia túlélőit helyezik biztonságba egy szicíliai kikötőben
Alessandro Bianchi / Reuters

A várakozásokkal ellentétben azonban az embercsempészek által indított lélekvesztők és az átkelést megkísérlők száma nem csökkent, a tragédiák viszont gyakoribbá váltak. Csak idén 1500 migráns halt meg a Földközi-tengeren.

David Cameron brit miniszterelnök a vasárnapi tragédiára reagálva azt mondta, hogy ez Európa egy sötét napja volt, ugyanakkor a probléma megoldásának a kutatás és a mentés csak egy része. „Az emberkereskedők után kell mennünk és segíteni ezen országok stabilizálódását". Cameron hétfőn telefonon biztosította Matteo Renzit arról, hogy Nagy-Britannia támogatja az Európai Tanács sürgősségi összehívását a migrációs válság megoldása érdekében.

Az ENSZ szerint az Észak-Afrikából Olaszországba, illetve Máltára tartó illegális vízi utazás jelenleg a legéletveszélyesebb vállalkozás a világon. Ugyanakkor hétfőn három újabb tragédia történt, kettő Líbia partjainál, egy görög vizeken.

Máltán az ellenzék egyetért a kormánypárttal

Joseph Muscat, Málta miniszterelnöke és George Vella külügyminiszter hétfő reggel azt mondta, hogy ki kell alakítani egy nemzetközi anti-emberkereskedelem koalíciót, melynek feladata az emberkereskedők tevékenységének felderítése és megzavarása. Ez ügyben a parlamenti ellenzék vezetője is egyetért a kormányerővel – írja a Times of Malta.

Vella az TVM-nek Luxemburgban adott interjújában azt hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösség feladata megvédeni azokat, akiket az emberkereskedők kihasználnak. Megjegyezte, hogy a Matteo Renzi olasz miniszterelnök által javasolt tengeri blokád ehhez nem elég.

Joseph Muscat miniszterelnök arról beszélt, hogy a túlélők beszámolói szerint akár 950 ember is tartózkodhatott a bárkán, összezsúfolva két szinten, ráadásul az alsó szint le is volt zárva.

A líbiai migránsok kezelésének ügyében Muscat tárgyalni fog Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel. Mint a máltai miniszterelnök mondta, arra kell törekedni, hogy eleve el se induljanak ezek a hajók Líbiából, mert ha ott nem változik valami, a vasárnapihoz hasonló tragédiák sorozatossá válnak. Muscat szerint Líbiának szüksége van egy egységkormányra, mely együttműködik az ENSZ-szel a határok biztosításában, mert láthatóan az ország erre egyedül képtelen. Hangsúlyozta, hogy ez nem invázió lenne, a műveletet a líbiai hatóságokkal egységben kell végrehajtani.

Mario de Marco, a máltai Nemzeti Párt megbízott vezetője Twitter-üzenetben fejtette ki egyetértését. Mint írja: „Európának van olyan hírszerzése, mely képes megcélozni ezeket a bűnszervezeteket és megállítani a kizsákmányolást.”

Orbán: Jelen!

Orbán Viktor miniszterelnök megkapta az értesítést az Európai Tanács rendkívüli ülésének összehívásáról, és természetesen ott lesz a csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozón – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.