Robbantásra készültek Hannoverben

A rendőrség lefújta a Németország-Hollandia barátságos futballmérkőzést, miután gyanús bőröndöt találtak a találkozónak helyszínt adó hannoveri HDI Arénában. A csomagról kiderült, hogy ártalmatlan, de a hatóságok szerint valakik robbantásra készültek a városban.
A bőröndre mindössze egy és fél órával a kezdőrúgás előtt akadtak a hatóságok - írja a Guardian. A rendőrök azonnal lefújták a mérkőzést, a már stadionban tartózkodó szurkolókat evakuálták. A stadionnál a párizsi merénylet áldozatairól is meg akartak emlékezni egy élőlánccal. A bőröndről később kiderült, hogy ártalmatlan.

Jörg Hoffmeister rendőrségi szóvivő elmondta, hogy egy gyanús tárgyat találtak a stadionban. A hatóságok arra kérték a szurkolókat, kis csoportokban, gyalog hagyják el a helyszínt. A stadion felé a villamosok nem közlekednek.

Rendőrök lepték el a hannoveri stadiont és környékét.
Rendőrök lepték el a hannoveri stadiont és környékét.
Morris Mac Matzen / Reuters

Hannover rendőrfőkapitánya, Volker Kluwe az eset kapcsán azt nyilatkozta, komolyan vehető jelzés érkezett egy merényletről, és az egész városra érvényes közvetlen veszélyhelyzet miatt döntöttek a mérkőzés lefújása mellett.  A BBC-nek nyilatkozó rendőrségi forrás szerint a "városban valamit fel akartak robbantani". A DPA német hírügynökség biztonsági forrásokból úgy értesült: iszlamista terroristák készültek merényletre a stadionban, külföldi titkosszolgálatok szólhattak a németeknek.

Thomas de Maizière szövetségi belügyminiszter sajtótájékoztatóján elmondta, az emberek biztonsága érdekében zárták le a stadiont és halasztották el a meccset. Hozzátette, a tervezett merénylettel kapcsolatos információkról, azok forrásáról biztonsági okokból nem beszél.

Közben Kluwe tájékoztatása szerint a rendőrök átfésülik a stadion környékét, nem tudják ugyanis, hogy a meccs lefújása után a merénylőknek van-e B tervük.

Közben a hannoveri  főpályaudvaron is találtak egy gyanús csomagot, a pályaudvar egy részét, a 7 - 14. vágányt lezárták. A tárgy állítólag egy InterCity-n van, bombakereső kutyákat is vittek a helyszínre. Állítólag az utasoknak tűnt fel egy gyanúsan férfi. Megszólították, ekkor elmenekült. A hannoveri rendőrség este fél 12-kor a Facebook-oldalán közölte, nem volt robbanóanyag a csomagban.

Korábbi jelentések szerint a hannoveri TUI-Arénát is kiürítették a rendőrök, ahol a Söhne Mannheims elnevezésű banda tartott volna koncertet. Ezt később a TUI-Aréna Facebook-oldalán cáfolták, de azt írják, a beléptetés nagyon lassan halad.

Maceo Parker szaxofonos koncertjét viszont lefújták, állítólag a rendőrség tanácsolta ezt neki.

"Bízom benne, hogy a rendőrség helyes döntést hozott. A biztonság mindenek felett áll" - mondta Stefan Schostok, hannoveri polgármester.  

A kedd esti Hollandia-Németország barátságos mérkőzésen részt vett volna Angela Merkel német kancellár, Thomas de Maizière belügyminiszter, Sigmar Gabriel alkancellár és Heiko Maas igazságügyi miniszter.

A szurkolóknak gyalog kell hazamenniük, a vonatok nem járnak.
A szurkolóknak gyalog kell hazamenniük, a villamosok nem járnak.
Morris Mac Matzen / Reuters

Az eset négy nappal az után történt, hogy péntek éjszaka terrortámadást hajtottak végre Párizsban, megölve ezzel 129 embert. A merényletek alatt éppen a Franciaország-Németország barátságos mérkőzést játszották. 

A nap folyamán korábban a Brüsszelbe tervezett belga-spanyol labdarúgó-mérkőzést biztonsági okok miatt lemondták. Mindeközben a Wembley stadionban Nagy-Brittania és Franciaország játszik barátságos mérkőzést, melyet a párizsi merényletekben elhunyt áldozatok tiszteletére ajánlottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.