Ha nincs méreg, agyonlövik az elítélteket

Utah állam kormányzója hétfőn aláírta azt a törvényt, amely az amerikai szövetségi államok közül elsőként engedélyezte a halálra ítéltek golyó általi kivégzését, amennyiben 30 nappal a kivégzés előtt nem jutnak hozzá méreginjekcióhoz.

„Azok, akik felemelték hangjukat a törvényjavaslat ellen, legfőképp a halálbüntetés ellen érveltek” - jegyezte meg Gary Herbert kormányzó szóvivője, aki hozzátette, a jövőben is elsősorban a a méreginjekció használatát részesítik majd előnyben. „Ha az esküdtszék meghozza a döntést, és a bíró aláírja a halálbüntetés kiszabását, akkor mindenképp érvényt kell szerezni az ítéletnek”.

A kormányzó múlt heti sajtótájékoztatóján kiemelte, lennie kell egy póteljárásnak, ha a méreginjekciókhoz szükséges szereket nem lehet időben  beszerezni.

Utah államban egyébként korábban is érvényben volt a golyó általi halál, ám „hátborzongató természete” miatt 2004-ben megszüntették, de azok, akiket korábban ítéltek el, még mindig választhatták ezt a kivégzési módot. Így tett Ronnie Lee Gardner is, akit 2010-ben lőttek agyon.

Herbert kormányzó rengeteg olyan levelet kapott, amelyben elítélik a „barbár kivégzési módot”, ugyanakkor más államok - például Arkansas - is fontolgatják a golyó általi halál lehetőségének visszaállítását, mivel a közelmúltban többször is előfordult, hogy a kivégzéshez szükséges szerek nem érkeztek meg időben.

Oklahomában egy képviselő benyújtott egy törvényjavaslatot, amely ilyen esetekben engedélyezné, hogy nitrogéngázzal végezzenek a halálraítéltekkel. Más államok a villamosszék használatának visszaállításán is gondolkoznak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.