"Csak ott ülsz és gyorsan meghalsz" - ilyen a humánus kivégzés a képviselő szerint

A méreginjekciók helyett „emberségesebb" és „költségtakarékosabb" kivégzési módszert javasol egy oklahomai republikánus politikus. A kapitális büntetés hívének számító Mike Christian nitrogéngázzal végezne a halálraítéltekkel.

A világ leghumánusabb kivégzési módját kívánja bevezetni Oklahoma államban egy ottani republikánus képviselő. Mike Christian még az idén olyan törvényjavaslatot terjeszt elő, miszerint a közel 3,9 millió lakosú amerikai szövetségi államban a halálraítélteken méreginjekciók helyett nitrogéngázzal hajtsák végre a kivégzéseket. Ha a törvényjavaslat többséget kap, akkor már 2015-től bevezethetik a 44 éves politikus szerint emberséges és egyben költségtakarékos módszert – írja a Spiegel Online.

Az elítélt nem érez semmi fájdalmat, csak ül, gyorsan elájul, majd meghal. A módszer megfelel az alkotmány előírásainak, miszerint a kivégzés nem lehet kegyetlen – nyilatkozta a Spiegel Online-nak a halálbüntetést maximálisan pártoló Mike Christian. Elmondása szerint egy tökéletesen szigetelt műanyagsátor is megfelel, amiből kivezetik az oxigént, s helyette nitrogéngázt vezetnek be. Nitrogéngázt és más nemesgázt, például héliumot ajánl gyors és fájdalommentes megoldásként több, az eutanáziát támogató civil szervezet is. Kivégzéshez azonban még sosem használtak ilyen gázokat.

Az amerikai szövetségi államok közül jelenleg harmincnyolcban hajtanak végre halálos ítéleteket. Harminchétben méreginjekciót használnak – ezt a módszert még 1977-ben fejlesztette ki egy oklahomai törvényszéki orvos. Sokáig ezt sokkal emberségesebbnek tartották, mint az akasztófát, a gázkamrát vagy a villamosszéket. – A kivégzések terén majd negyven évvel ezelőtt mi voltunk az újítók, újból ezt a szerepet kell betöltenünk – nyilatkozta Christian a Spiegel Online-nak.

Az oklahomai törvényhozásba először 2006-ban beválasztott republikánus képviselő orvosi szakvéleményt is csatol törvénytervezetéhez. Dr. Michael Copeland, az Oklahoma Cityben lévő East Central Egyetem kutatója szerint a nitrogéngáz esetében az elítéltnek nincs olyan érzése, hogy megfullad. A nitrogéngáz beszerzése egyszerű, minden barkácsáruházban kapható – mondta Copeland, míg Christian szerint a nitrogéngázos kivégzés kevesebbe kerül, mint azok a puskagolyók, amit egy esetleges sortűzhöz használnának.

Christian akciójának hátterében az áll, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban súlyos incidensek kísérték a méreginjekcióval végrehajtott kivégzéseket: több halálraítélt szörnyű kínok között vesztette életét. Januárban, Ohióban Dennis McGuire haláltusája 25 percig tartott, míg júniusban Arizonában két óra kellett ahhoz, hogy Joseph Woodnak be tudják adni a méreginjekciót és az végezzen vele.  

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.