Fűtött menekültszállással készülnek a horvátok a télre

Téliesített tranzitközpontot létesít a horvát kormány a kelet-horvátországi Bródban (Slavonski Brodban), az INA horvát olajipari vállalat egykori raktárépületében - jelentette hétfőn a Nova TV híradója.

A menekültek fogadására alkalmas új pihenőközpont létrehozására azért van szükség, mert a Kelet-Szlavóniában ideiglenesen felállított sátortábor a tél beköszöntével nem lesz alkalmas a regisztrációs feladatok ellátására - közölte a horvát belügyminisztérium.

Az opatovaci befogadóállomás addig működik, amíg a bródi el nem készül.

A Belgrád-Zágráb autópálya közvetlen közelében elhelyezkedő Bródból gyorsabban és kényelmesebben lesznek elszállíthatóak az emberek. A tranzitközpont épülete ötezer fő befogadására alkalmas, körül van kerítve és két iparvágány is vezet a telephelyre. A menekülteknek ezért sem fázniuk, sem ázniuk nem kell, amíg a transzferre várnak.

Erre azért volt szükség, mert Szerbia továbbra sem a magyar határra, Horgosra irányítja a migránsokat, akik így kerülővel, Horvátországon keresztül próbálnak meg eljutni Nyugat-Európába - nyilatkozta Ranko Ostojic horvát belügyminiszter a Nova TV-nek.

Az illegális bevándorolók továbbra is a kelet-horvátországi Tovarnik és Babska körzetében lépik át a szerb-horvát határt. A hatóságok, hogy regisztrálni tudják a menedékkérőket, a közeli Opatovacon hoztak létre egy ideiglenes sátortábort, ahol a katonaság kétszáz sátrat állított fel, amelyet az elmúlt hetekben fűthetővé is tettek, de a négyezer fő befogadásra alkalmas pihenőhely nem bizonyult elég praktikusnak, miután beköszöntött a rossz idő és napokig zuhogott az eső. Emiatt kisebb incidensek is történtek. A migránsok a hideg elől szerettek volna behúzódni a sátrakba, amelyekben azonban nem volt elég hely, ezért verekedés tört ki, és a rendőrségnek közbe kellett avatkoznia.

A Közel-Keletről érkező bevándorlók a hideg miatt egyre rosszabb állapotban érkeznek Horvátországba. Az opatovaci befogadóállomáson tizenegy, a menekültek egészségügyi ellátásában segítő csoport dolgozik, köztük az Orvosok Határok Nélkül és az UNICEF segélyszervezet.

Tudósítások szerint a migránsok már felső légúti betegségekkel, bakteriális fertőzésekkel és lázasan érkeznek, de a megfelelő higiénia hiánya miatt gyakori a bőrbetegség és a viszketegség is. Az újonnan érkezők között sok a nő, a gyerek és a mozgássérült.

Az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős EU-biztos szerint azonban nem a menekültek jelentette egészségügyi kockázat miatt kellene aggódni, hanem a kiszáradás küszöbén álló, kimerült emberek ellátásával kellene foglalkozni. Vytenis Andriukaitis vasárnap este Luxembourgban összegezte  menekültügyi tapasztalatait.

A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 162 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. A migránsokat a legrövidebb időn belül vonattal és buszokkal szállítják a horvát hatóságok a magyar határra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.