Hiába keresnek ebolás menekültet

Nem a menekültek jelentette egészségügyi kockázat miatt kellene aggódni, hanem a kiszáradás küszöbén álló, kimerült emberek ellátásával kellene foglalkozni – összegezte vasárnap este Luxembourgban menekültügyi tapasztalatait Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős EU-biztos, aki tartózkodott az uniós „menekültkrízis” kifejezéstől.

A 64 éves szociáldemokrata politikus szerint az igazi krízis Jordániában, Törökországban és Libanonban van – azokban az országokban, amelyek az elmúlt időszakban a legtöbb menekültet befogadták. „Ezek mind szegény országok, mégis hajlandóak segíteni” – mondta Andriukaitis, majd hozzátette: a szolidaritás minden tagállam kötelessége.

A litván biztos hangsúlyozta, hogy számos politikus „piszkos játékot” űz, és saját céljai érdekében használja fel a jelen helyzetet. A sebész végzettségű politikus többször is hangsúlyozta az este folyamán, hogy a menekültek jelenleg nem jelentenek egészségügyi kockázatot az Európai Unió tagországai számára, ám ez nem jelenti azt, hogy az egészségügyi dolgozóknak ne lenne feladata. „A menekülteket gyakran kiszáradás fenyegeti, kimerültek. Külön figyelmet kell fordítani az idősekre és a gyerekekre. Szükségük van az alapellátásra, és mi készek vagyunk megadni ezt.”

Hasonlóan vélekedett az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság megbízott igazgatója, John F. Ryan is. „Csupán bőrbetegségekkel volt dolgunk, mivel a menekültek a szabad ég alatt, zord, elégtelen higiénés körülmények között alszanak. De nem találtunk egyetlen ebolás, HIV-pozitív vagy tuberkulózisban szenvedő menekültet sem” – sorolta Ryan a migrációhoz tévesen társított, ám gyakran elhangzó betegségeket. „Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi központ vizsgálata szerint hiába jön sok ember, jelenleg nincs kockázat” – tette hozzá. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.