Fogkrémbe rejtett bombákra figyelmeztetnek az orosz járatokon

A téli olimpia hivatalos startja előtt az amerikai belbiztonsági minisztérium figyelmeztette a légitársaságokat, hogy fogkrémes tubusokba rejtett robbanóanyagokat csempészhetnek fel az Oroszországba tartó járatokra.

A 2014-es szocsi olimpiai játékok hivatalos megnyitója előtt egy nappal az amerikai kormány közleményt adott ki, amelyben arra figyelmeztette a nemzetközi légitársaságokat, hogy a biztonsági ellenőrzéseken fokozottan ügyeljenek a fogkrémes tubusokra, amelyekben merénylők robbanóanyagot rejthetnek el.

Bár a decemberi volgográdi robbantások óta – amelyet több fenyegetés is követett – komoly biztonsági intézkedéseket léptettek életbe és fokozott készültség van Szocsiban, a közlemény szerint a belügyminisztérium „rendszeresen informálja az amerikai és külföldi partnereit, különösen olyan nagyszabású nemzetközi események esetén, mint a szocsi Olimpia”.

A BBC által idézett Nemzeti Biztonsági Tanács szóvivője szerint egyelőre mindenki bátran utazhat a játékokra.

„Ha olyan információ birtokába jutunk az elkövetkező napokban vagy hetekben, amely alapján úgy ítéljük meg, hogy nem biztonságos az utazás, tudatni fogjuk az emberekkel” – mondta Laura Magnuson.

A félelmek nem teljesen alaptalanok, hiszen 2013. december 29-és és 30-án összesen 34 ember vesztette életét Volgográdban, miután két önkéntes merénylő felrobbantotta magát. A merényletet egy iraki szélsőséges csoport, az Anszár asz-Szunna vállalta magára, és a dagesztáni portálon közölt videóban további merényletekkel fenyegetőztek. Szocsiban azonban valóságos harckészültség van. Az orosz kormány az olimpiai helyszínre eleve kirendelt csapatokon felül 37 ezer katonát és rendőrt küldött január elején, akik azóta figyelik a terepet.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.