Ferenc pápa otthagyta a cipőjét Párizs közepén

Ausztráliától Paraguayig több mint félmillió ember csatlakozott vasárnap az éghajlatváltozás ellen küzdő aktivizmus történelmének legnagyobb megmozdulásához, hogy üzenjenek a hétfői párizsi klímacsúcson résztvevő vezetőknek: a globális felmelegedés elleni küzdelemben nincs „B terv".

A francia fővárosban a hatóságok megtiltották a tüntetéseket a november 13-ai, 130 ember halálát követelő terrorcselekmények miatt, s erre tiltakozásul az aktivisták több mint 20 ezer cipőt tettek le Place de la Republique-on, az elmaradt felvonulás szimbólumaként.

A magas sarkú cipők és szandálok között van egy pár sima fekete cipő is, amit a globális felmelegedést siettető emberi magatartás ellen már többször felszólaló Ferenc pápa küldött. Egy edzőcipővel szintén hozzájárult a „menethez" Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is.

Eric Gaillard / Reuters

A vasárnap kezdett cipős akció mellett, a hatóságok tiltása ellenére mintegy tízezer ember mégis kivonult az utcára, hogy kézen fogva élőláncot alkosson a vonulás tervezett útvonala mellett.

Tegnap este erőszakos összecsapásokra is sor került. A francia rendőrség több tucat tüntetőt vett őrizetbe. A rohamrendőrök könnygázzal oszlatták a mintegy 200 fős megmozdulást. Az álarcot viselő demonstrálók kövekkel és gyertyákkal dobálták meg az egyenruhásokat. Francoise Holland elnök azzal vádolja a tüntetőket, hogy meggyalázták az elhunytak emlékét.

Eric Gaillard / Reuters

Az ENSZ éghajlat-változási konferencia Párizson kívül, Le Bourget-ban zajlik. A hivatalos program hétfőn vette kezdetét, de már vasárnap sor kerül előzetes tárgyalásokra és megbeszélésekre.

A klímacsúcs előestéjén több ezer ember vonult utcára a világ nagyvárosaiban, jelezve, a párizsi menet elmaradása nem akadályozhatja meg az embereket abban, hogy kifejezzék nemtetszésüket.

Alessandro Bianchi / Reuters

Az egyik főszervező csoport szóvivője szerint Londonban, Sao Pauloban, New Yorkban és a Paraguay fővárosában, Asunciónban mintegy 683.000 ezer ember vonult utcákra. Sok tüntető jegesmedvének és pingvinnek öltözött és a klímaváltozás igazságtalanságáról szóló szlogeneket harsogott – írja a The Independent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.