Félszáz csempészbanda működik Kárpátalján

Továbbra is több mint félszáz csempészbanda működik Kárpátalján, felderítésüket más rendvédelmi szervekkel karöltve nagy erőkkel folytatja az ukrán határőrség – közölte csütörtöki kijevi sajtókonferenciáján Oleg Szlobogyan, az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) parancsnokának sajtószóvivője.
Elmondta, hogy a DPSZU – Petro Porosenko ukrán elnök utasításának megfelelően – "intézkedések komplex rendszerét" léptette életbe az Ukrajna uniós országokkal közös határán folyó törvénytelen cselekmények, köztük a cigarettacsempészés megakadályozása érdekében. Elmondása szerint 2015 elejéig Kárpátalján pontosan szabályozott keretek között zajlott a csempésztevékenység, az államhatár szakaszokra volt felosztva a szervezett bűnözői csoportok között, amelyeknek egyes határőrök is a tagjai voltak – jelentette az Rbc.ua ukrán hírportál.

A szóvivő közölte, hogy műveleti információk szerint még mindig több mint 50 csempészbanda működik Kárpátalján. Hangsúlyozta, hogy jelenleg a határőrség a többi rendvédelmi szervvel karöltve intézkedéseket léptet életbe ezek felderítése érdekében.

Elmondta, hogy a regionális és középszintű határőrizeti szervek parancsnokságán belüli korrupciós kapcsolatok felszámolása érdekében számos nagyon fontos személyi döntés született. Közölte, hogy a Kárpátalján folyó csempésztevékenység leküzdése érdekében a többi között új parancsnokot neveztek ki a nyugat-ukrajnai regionális határőrcsapatok élére, lecserélték a határőrség regionális műveleti-nyomozati főosztálya két helyettes vezetőjét, leváltották a munkácsi és csapi határőregységek parancsnokait, több parancsnokhelyettesét, elbocsátottak az állományból 14 osztályvezetőt és 260 szerződéses határőrt.

A szóvivő tájékoztatása szerint a határőrség belső elhárítási főosztálya 91 esetben kezdeményezett belső vizsgálatot, és 11 esetben indult büntetőeljárás 15 határőr ellen. „Közös akcióba kezdtünk a magyar kollégákkal, és kiderült, az osztályvezetőink el akarták tussolni, hogy a túloldalon közel 400 láda cigarettát fogtak el" – emlékeztetett Oleg Szlobogyan.

A szerdán kárpátaljai munkalátogatáson tartózkodó Porosenko Munkácson találkozott a rendvédelmi szervek helyi vezetőivel, és kemény fellépést helyezett kilátásba a Kárpátalján folyó csempészéssel szemben. Egyebek között kijelentette: a hatóság emberei „megsemmisítő tüzet fognak nyitni a csempészekre".

Az ukrán államfő azt követően utazott Kárpátaljára, hogy Munkácson a hét végén három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés történt a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet emberei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között, vélhetően a csempészpiac felosztása körüli ellentétek miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.