Félreinformált Netanjahu hivatala

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő irodája csütörtökön elismerte, hogy pontatlan tájékoztatást adott a miniszterelnök hétfői programjáról. Az izraeli média szerint a pontatlan tájékoztatásnak az volt a célja, hogy leplezze, hogy a miniszterelnök a kérdéses napon titokban Moszkvába látogatott. Az orosz külügyminisztérium nem tud az útról.

"A miniszterelnök titkosnak minősített, nemzetvédelmi ügyben  járt el. Meir Kalili tábornok, a miniszterelnök katonai attaséjának  a kezdeményezésére adták ki a (pontatlan) közlést, hogy megőrizzék a  titkot" - áll a miniszterelnöki hivatal csütörtöki közleményében. Kalili tábornok kedden azzal magyarázta Netanjahu távolmaradását  az előre beütemezett programjairól, hogy a kormányfő több órás,  szinte egész napos látogatást tett a hírszerzés, a Moszad Tel-Aviv  melletti központjában.

A Jediót Ahronót című izraeli lap, forrásainak közlése nélkül  viszont azt állította: Netanjahu szóban forgó időpontban Moszkvában  tárgyalt, hogy rávegye az orosz vezetést: ne adjon el fegyvereket  Iránnak és Szíriának. Ezt a miniszterelnöki hivatal cáfolta, mint  ahogy a Kreml is. "Netanjahu nem járt Moszkvában sem a múlt héten,  sem hétfőn" - jelentette ki a francia hírügynökségnek az orosz  elnöki hivatal egyik szóvivője.

A közszolgálati rádió jelentése szerint viszont Netanjahu hétfőn  egy magáncég által bérelt gépen a legnagyobb titokban elhagyta  Izraelt. A gépet az a Merhav cég bérelte ki, amely a Netanjahuhoz  politikailag nagyon közel álló Joszi Majman üzletember tulajdonában  van. Az izraeli vezetők hosszú évek óta próbálják lebeszélni az  oroszokat arról, hogy - egyebek közt - Sz-300-as légvédelmi  rakétarendszert szállítsanak Teheránnak, amely rendszert az iráni atomlétesítmények köré lehetne telepíteni.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott, nincs tudomásuk róla, hogy az izraeli kormányfő Moszkvában járt volna. Utalt rá, hogy egymásnak ellentmondó jelentések láttak napvilágot az állítólagos útról.

Előzőleg az orosz miniszterelnök sajtótitkára szintén úgy fogalmazott, nincs tudomásuk róla, hogy Netanjahu tárgyalt volna az orosz kormányfővel. Vlagyimir Putyin hétfőn az előre beütemezett programon vesz részt, és ebben nem szerepelt találkozó az izraeli miniszterelnökkel - közölte. Az izraeli közszolgálati rádió jelentése szerint viszont Netanjahu hétfőn egy magáncég által bérelt gépen a legnagyobb titokban elhagyta Izraelt. A gépet az a Merhav cég bérelte ki, amely a Netanjahuhoz politikailag nagyon közel álló Joszi Majman üzletember tulajdonában van.

Az izraeli vezetők hosszú évek óta próbálják lebeszélni az oroszokat arról, hogy - egyebek közt - Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert szállítsanak Teheránnak, amely rendszert az iráni atomlétesítmények köré lehetne telepíteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.