Fellegi Tamás amerikai lobbimunkájának útvesztői

Fellegi Tamás volt fejlesztési miniszter és IMF-főtárgyaló az Orbán-adminisztráció főlobbistája az Egyesült Államokban, miközben egy olyan amerikai alapítvány vezetője is, amely azt állítja magáról, vezetősége teljesen független a magyar kormánytól, írja a Politics.hu.

A portál egy az amerikai igazságügyi minisztériumhoz eljuttatott dokumentumra hivatkozik, amely szerint a Fellegi irányította EuroAtlantic Solutions múlt hónap óta vezető partnerként egy a Prime Policy Group nevű PR-céggel közösen létrehozott konzorcium tagja, és az Orbán-kormány érdekében lobbizik.

A hivatkozott dokumentum szerint a magyar kormány azért fizet, hogy a konzorcium "fejlessze a kapcsolatokat a kongresszussal, a végrehajtó hatalommal, az agytrösztökkel, a befektetői csoportokkal, a zsidó és az amerikai-magyar közösséggel." A Prime Policy Group egyik vezetője, R. Scott Pastrick a demokratákhoz áll közel, míg a cég elnöke, Charles R. „Charlie” Black a republikánusok egyik legismertebb politikai stratégája.

Mindeközben Fellegi vezeti a Hungary Initiatives Foundationt (HIF) is, amely amerikai, nonprofit szervezetként határozza meg magát, feladata pedig, hogy elősegítse a Magyarország és az Egyesült Államok közötti együttműködést. Állításuk szerint nem vesznek részt semmilyen politikai tevékenységben, vezetőik pedig függetlenek a magyar kormánytól.

Habár az EuroAtlantic Solutions csak nem régóta lobbizik hivatalosan is a magyar kormánynak, Fellegi már egy ideje végez ilyen tevékenységet Washingtonban. 2012 novemberében azért küldték az USA-ba, hogy megfigyelje az elnökválasztást és képviselje a magyar érdekeket. Februárban pedig a kongresszus külügyi bizottságának egyik albizottsága hallgatta meg a magyarországi antiszemitizmusról.

A portál szerint miniszteri posztjáról való távozása után Fellegi a Friends of Hungary nevű nonprofit szervezet feje lett, amely szervezetnek a magyar kormány közel 20 millió dollárt juttatott. A Friends of Hungary a Politics.hu szerint sosem kezdte meg működését, helyette hozták létre a HIF-et. A portál cikke szerint 2013 eleje óta maga Fellegi is 18,6 millió forintot kapott.

A külföldi ügynökök regisztrációjáról szóló törvény (FARA) szerint a külföldi kormányok által támogatott szervezeteket nyilvántartásba kell venni. Felleginek az EuroAtlantic Solutions-ön keresztül végzett lobbitevékenysége a portál szerint regisztrálva van, a HIF azonban – az állami támogatás ellenére – nem szerepel a nyilvántartásban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.