Felfüggesztették a menekülttábor evakuálását

A jelentések szerint felfüggesztették a dél-szíriai Jarmúkban és környékén élő több ezer lázadó és családtagjaik tervezett evakuálását a menekülttáborból.

A késlekedés mögött biztonsági kérdések és a lázadók vezetőjének megölése állhat.

A fegyvereseket és családjaikat buszokkal szállították volna a kormány és a lázadók közti együttműködés keretében olyan területekre, amelyek a velük szövetséges csoportok ellenőrzése alatt állnak - tájékoztatott a BBC.

Közel 18 000 civil esett fogságba Jarmúkban a harcok miatt 2012 óta. A tábor egyes részei felett az Iszlám Állam fegyveresei vették át az irányítást idén. Őket a palesztin fegyveresek és a szír lázadók szorították vissza több hetes harc árán. 

A város azóta különböző körzetekre osztva működik. Egyes régiókat  az Iszlám Állam, az al-Kaidához kötődő Al-Nuszra Front, valamint a kormányt támogató és kormányellenes palesztin fegyveresek tartanak az ellenőrzésük alatt. A város körül pedig a kormányerők állítottak fel ellenőrzőpontokat, amelyek megakadályozzák, hogy a civilek elhagyhassák a területet.

A megállapodás értelmében a fegyveresek kivonulnak Jarmúkból, valamint a szomszédos Hadzsar al-Aszvad és al-Kadam körzetekből.

A libanoni Hezbollah csatornája, az al-Manar TV úgy véli, az evakuálást azért függesztették fel, mert a konvojnak át kellett volna haladnia a Dzsais al-Iszlám által ellenőrzött területeken. Ennek a szervezetnek a vezetőjét ölték meg a pénteki légicsapások alkalmával.  

A nagy-britanniai székhelyű megfigyelő csoport, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (SOHR) szerint "logisztikai okokból" állt le a kitelepítés, hogy biztosítani tudják az út biztonságát az Iszlám Állam felügyelte Rakka felé.

Ha Jarmúk városát biztonságossá teszik, akkor az ENSZ segélycsomagokat tud majd bejuttatni a civileknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.