Egy ellenzéki szervezet teljes vezérkarát likvidálták Szíriában

A szaúdi támogatással működő iszlamista Dzsais al-Iszlám az egyik legnagyobb a Basár el-Aszad elnök rezsimje ellen harcoló ellenzéki szervezetek között, és tagja annak a koalíciónak, amely tárgyalásokra készült a damaszkuszi rezsimmel a négy és fél éve tartó polgárháború lezárásáról.

Minden valószínűség szerint a Szíriában Basár el-Aszad elnök rezsimje oldalán beavatkozó orosz egységek egyik vadászgépe hajtotta végre azt a szombati légitámadást, amelyben a Szaúd-Arábia támogatásával működő tekintélyes ellenzéki szervezet, az iszlamista Dzsais al-Iszlám teljes vezérkara életét vesztette. A Dzsais al-Iszlám a főváros környékén aktív. Vezérkara éppen találkozót tartott, mamikor a tíz rakéta becsapódott és végzett mindenkivel. Az, hogy orosz vadászgép támadásáról van szó, az ellenzéki szervezet állítja. Más forrásból – írja a Reuters – egyelőre nem erősítették meg.

A Dzsais al-Iszlám az egyik legnagyobb a Basár el-Aszad elnök rezsimje ellen harcoló ellenzéki szervezetek között. Alapítója, Zahrun Allusz részt vett azon a rijádi konferencián, amelyen több más szervezet vezetőjével a Szíriában négy és fél éve zajló polgárháború lezárásáról és a damaszkuszi rezsimmel folytatandó tárgyalásokról egyeztettek.

Oroszország az ősszel avatkozott be a konfliktusba Aszad oldalán. Bár a Kreml azt állítja, hogy a katonai fellépés célkeresztjében a szunnita szélsőséges terrorszervezet, az Iszlám Állam áll, az orosz légitámadásoknak rendszerint a damaszkuszi rezsim mérsékelt ellenzéke is áldozatul esik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.