Felesküdött az új ausztrál miniszterelnök

A kormányzó Liberális Párt hétfői pártvezetőségi szavazásán 54-44 arányban megvonta a bizalmat Tony Abbott-tól. A párt új vezetője, egyúttal Ausztrália új miniszterelnöke, Malcolm Turnbull ma tette le hivatali esküjét.

Abbott kedden elmondta, hogy az elmozdítása "kemény" volt, de nem fogja akadályozni az új kormány munkáját. A hétfői események utáni első nyilvános megszólalásában úgy fogalmazott "kemény nap, de amikor beszállsz a játékba, elfogadod a játékszabályokat". Arra nem tért ki, hogy marad-e a pártban, vagy visszavonul a politikától - számolt be a BBC

Turnbull, aki 2013 óta már negyedikként tölti be a tisztséget, az eskü után a parlamentbe ment. Itt a Question Time (a magyar parlament munkájában az azonnali kérdések és válaszok órájához hasonló intézmény) keretében válaszolt az ellenzék és párttársainak a kormány munkáját érintő kérdéseire. A miniszterelnöknek ilyenkor alkalma van a saját elképzeléseit is felvázolni.

Politikai elképzelései "változtak a megváltozott körülmények fényében", mondta Turnbull, de nem utalt egyetlen azonnali módosításra sem, amit az olyan vitás kérdésekkel kapcsolatban tervez, mint az azonos neműek házassága, vagy a klímapolitika.

Turnbullnak a hét végéig kell bejelentenie az új kabinetet, de abból, amilyen hevesen kritizálta Abbott gazdasági vezetését, arra már lehet következtetni, hogy Joe Hockey jelenlegi pénzügyminisztert elmozdítja majd. Saját pártjában is számos ellenlábasa van, mivel támogatja a melegházasságot, a klímaváltozás elleni harcot és azt, hogy Ausztrália Nagy-Britanniától független köztársasággá váljon.

Az újonnan megválasztott miniszterelnök korábban kommunikációs miniszterként dolgozott Abbott alatt. 2008 és 2009 közt ő vezette az akkor még ellenzékben lévő konzervatív Liberális Pártot, azonban egy szavazattal alulmaradt Abbottal szemben egy, a mostanihoz hasonló bizalmi szavazáson. Politikai karrierje előtt Turnbull sikeres ügyvédként és üzletemberként tevékenykedett. Ő védte például a korábbi brit kémet, Peter Wrightot a nyolcvanas évek egyik leghíresebb perében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.