Leváltották az ausztrál miniszterelnököt

Tony Abbott ellen 54-44 arányban szavazott a saját pártja a pártvezetőségről szóló voksoláson, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a politikusnak a miniszterelnöki címtől is meg kell válnia. 

A tisztséget majdnem pontosan egy évig betöltő Abbottot Malcolm Turnbull váltotta - tájékoztatott a BBC. A hétfőn tartott szavazáson arról is döntöttek, hogy továbbra is Julie Bishop külügyminiszter marad a pártvezető-helyettes. 

Fotó: David Gray / Reuters

Ausztráliában a miniszterelnöki poszt gyakran cserélt gazdát az utóbbi években. A tisztséget most elfoglaló Turnbull 2013 óta a kontinensnyi ország negyedik miniszterelnöke lesz. A 2007-ben leköszönő John Howard volt az utolsó, aki teljes hivatali idejét kitöltötte.

Ausztráliában, akárcsak Nagy-Britanniában, nem közvetlenül a választók döntenek a miniszterelnök személyéről, hanem a választásokon győztes párt vagy koalíció vezetője tölti be ezt a szerepet.

Az új miniszterelnök az után teszi le az esküt, hogy Abbott hivatalosan is megírja a történteket a főkormányzónak és lemond.

Megválasztása után Turnbull elmondta, hogy szerinte Ausztráliának „új gazdasági vízióra van szüksége és egy olyan vezetésre, amely elmagyarázza azokat a nagy kihívásokat és lehetőségeket, amivel az ország szembenéz." Ő egy "liberális, a szabadság, az egyén és a piac iránt elkötelezett  kormányt" fog vezetni.

Fotó: Sean Davey / Reuters

Turnbull korábban kommunikációs miniszterként szolgált Abbott alatt. 2008 és 2009 közt ő vezette az akkor még ellenzékben lévő konzervatív Liberális Pártot, azonban egy szavazattal alulmaradt Abbottal szemben egy, a mostanihoz hasonló bizalmi szavazáson. Politikai karrierje előtt Turnbull sikeres ügyvédként és üzletemberként tevékenykedett. Ő védte például a korábbi brit kémet, Peter Wrightot a nyolcvanas évek egyik leghíresebb perében.

Saját pártjában is számos ellenlábasa van, mivel támogatja a melegházasságot, a klímaváltozás elleni harcot és azt, hogy Ausztrália Nagy-Britanniától független köztársasággá váljon. 

Tony Abbott leváltásához hozzájárult, hogy a párt népszerűsége az utóbbi időben jelentősen visszaesett köszönhetően a sorozatos politikai hibáknak, belső harcoknak, kiszivárogtatásoknak - írja a Vice.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.