Felelősségtologatás a lockerbie-i merénylő szabadulása ügyében

A brit kormány változatlanul tagadja, hogy egy líbiai olajkoncesszió reményében engedte el Edinburgh Abdelbászet Ali al-Megrahit.

Csaknem két héttel a legsúlyosabb nagy-britanniai terrorista atrocitásért elítélt Abdelbászet Ali al-Megrahi hazatérése után sem csillapodik a vita a halálos beteg méltányossági alapon való hazaengedése miatt. A legutóbbi pengeváltást Edinburgh és London között a The Sunday Times által nyilvánosságra hozott levelezés indította el. Ebből kiderül, hogy Jack Straw  brit igazságügyi miniszter még 2007-ben megváltoztatta korábbi álláspontját, mely szerint nem tartotta volna helyesnek, ha Al-Megrahira is vonatkozott volna a Líbia és Nagy-Britannia között előkészített fogolyátadási megállapodás.

Líbia csak akkor hagyta jóvá nagy hirtelenjében az egyezményt, amikor Straw, mint erre az autonóm skót kormány igazságügyi miniszteréhez, Kenny MacAskillhez intézett levele is utal, belátta, a brit kormány érdekeit az szolgálná, ha a transzfer-szerződés alól nem lennének kivételek.

A brit igazságügyi tárcától származó források szerint a Downing Street 10. jóváhagyása nélkül nem válhatott volna lehetővé, hogy a szerződés értelmében Al-Megrahi Líbiában töltse le életfogytiglani, de legalább 27 évre szóló börtönbüntetésének még hátralévő részét. Maga az egyezmény a kétoldalú kapcsolatok tágabban értelmezett normalizálását szolgálja.

A kereskedelmi vonatkozásokon kívül kiemelt helyen szerepel benne a nukleáris leszerelés melletti líbiai elkötelezettség. A brit kormány nem ismeri be, hogy a feltételek között szerepelt volna az 15 milliárd fontra értékelt olaj- és gázfeltárási koncessziós üzlet, melyhez a brit BP óriáscég még ugyanabban az évben, 2007-ben jutott.

Jack Straw szerint a skót kormánynak joga lett volna elutasítani bármely, a fogolyátadási szerződés szellemében előterjesztett líbai kérelmet, így Al-Megrahiét is. Végül a skót igazságügyi miniszter valóban más megoldást választott, amikor egészségi állapotára való tekintettel, - a bűnösségét egyébként következetesen tagadó lockerbie-i merénylőnek legfeljebb három hónapja van hátra, - kegyelmezett meg neki.

MacAskill állítólag terrorista megtorlástól tartott abban az esetben, ha a prosztatarákban szenvedő 57 éves líbiai férfi börtönében, mártírként halt volna meg. Tripoli mind Londont, mind Edinburght nehéz helyzetbe hozta, amikor az ízléstelenség és tapintatlanság határait súroló, nemzeti hősöknek kijáró fogadtatásban részesítette az egykori titkosügynököt.

Miközben a skót kormány feje, Alex Salmond többször is hangoztatta, mennyire elválaszthatatlan része a méltányossági megfontolás a skót jogrendszernek, az ICM által elvégzett közvélemény-kutatás szerint a skótoknak mindössze 32 százaléka támogatta Al-Megrahi kiszabadulását, míg 74 százalékuk attól tart, az ellentmondásos döntés árt a tartomány hírnevének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.