Fejek fognak hullani a kárpátaljai rendőrségnél Munkács miatt

Kárpátalján most rendteremtéssel kell foglalkozni, nem politikával, ezért mindenekelőtt a megye és Munkács rendőrparancsnokát kell leváltani – írta szerdán Vaszil Hubal, Kárpátalja megye várhatóan távozó kormányzója Facebook-bejegyzésében.
„Meggyőződésem, hogy most rendteremtéssel kell foglalkozni, nem politikával. Ezért mindenekelőtt Kárpátalja megye belügyi főosztályának vezetőjét és Munkács rendőrparancsnokát kell leváltani" – idézte Hubal szavait a Chas-z.com.ua kárpátaljai hírportál.

Azzal a hírrel kapcsolatban, hogy Petro Porosenko ukrán elnök már kinevezte Hennagyij Moszkalt, Luhanszk megye katonai-polgári közigazgatásának a vezetőjét, korábbi kárpátaljai kormányzót a helyére, Hubal megjegyezte: ha az államfő ilyen döntést hozott, akkor legyen úgy.

„Mindenesetre soha nem fogadom el, hogy rám süssék a csempészés és a korrupció bélyegét vagy azt, hogy én vagy azok az emberek, akikért felelős vagyok, részt vettek ezekben a dolgokban" – jelentette ki. Úgy vélte, hogy a küzdelmet "ezekkel a szégyenteljes jelenségekkel" a felső szinteken kell kezdeni. „A problémákról és a személyekről, akiknek azokért felelniük kellett volna, hivatali munkám első napjától kezdve jelentettem a legfelsőbb állami vezetésnek. Sajnos nem találtam meghallgatásra" – írta Vaszil Hubal, aki a múlt év szeptembere óta tölti be Kárpátalja megye kormányzói tisztségét.

Úgy tudni, hogy Hubal leváltásáról hétfőn döntöttek Kijevben, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) katonai kabinetjének ülésén, amelyen részt vett Porosenko elnök is.

Vaszil Hubal szerda délutáni ungvári sajtótájékoztatóján közölte, hogy még nem látta a leváltásáról szóló okmányt. A menesztéséről azt mondta, hogy munkájával nem adott rá okot. „A munkácsi események nem használnak sem Kárpátaljának, sem Ukrajnának. De meg kell állapítanom: mindazzal kapcsolatban, ami ezeket az eseményeket megelőzte, figyelmeztettük a rendvédelmi szerveket, figyelmeztettük Kijevet. Sajnos senki nem hallgatott meg bennünket" - emlékeztetett.

Azt is közölte, hogy benyújtották lemondásukat a kárpátaljai járások állami közigazgatási hivatalainak az elnökei is – adták hírül kárpátaljai hírportálok.

Délután Kárpátaljára várják Porosenko elnököt, aki a tervek szerint Ungváron beiktatja hivatalába Hennagyij Moszkalt, Kárpátalja megye új kormányzóját. Kijevi sajtóértesülések szerint az államfőt elkíséri kárpátaljai útjára Arszen Avakov belügyminiszter, amiből arra lehet következtetni, hogy változások lesznek a Kárpátalja megyei és munkácsi rendőrség élén.

Porosenko várhatóan felkeresi Munkácsot is, ahol szombaton három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés robbant ki a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet emberei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között, amibe beavatkozott rendőrség. A konfliktus hátterében sokan a csempészpiac felosztása körüli vitát sejtik. Arszenyij Jacenyuk kormányfő ezért hétfőn utasítást adott a kárpátaljai vámparancsnokság vezetőinek leváltására, Porosenko pedig elrendelte az Ukrajnában működő törvénytelen fegyveres szervezetek lefegyverzését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.