Európa dőzsölhet gázfeleslegben

A Nabucco, illetve a Déli Áramlat megvalósulásával Európa a a következő évtizedben már földgázfelesleggel fog rendelkezni. Fő tranzitországként Törökország azonban ennek nem örül felhőtlenül. Egy elemző szerint a világgazdasági válság miatt csökkent európai gázfogyasztás nem fogja elérni a két vezeték építői által remélt szintet.

A Hürriyet isztambuli liberális lapnak írt kommentárjában Gila Benmayor kijelenti: sokáig emlékszik még a világ azokra a képekre, melyeket az elmúlt napokról az újságok, tévék közvetítenek: Recep Tayyip Erdoğan miniszterelnök, két kollégája, az orosz Vlagyimir Putyin és az olasz Silvio Berlusconi társaságában, egymás kezét rázzák a Déli Áramlat előszerződéseinek aláírását követő ünnepségen.

A török és az olasz fél - más és más okokból -, de ugyanannak örül, vagyis, hogy ismét egy zsíros üzlethez jutott, lekörözve mindenki mást, ráadásul törököket az ilyen pillanatok mindig közelebb viszik a vágyott Európai Unióhoz. Az oroszoknál más a helyzet: ők abban reménykednek, hogy ezzel kiüthetik a versenyből a nagy konkurenst, a Nabucco-projektet, s ezzel még inkább kiszolgáltatottabbá teszik a moszkvai célok számára Európát.

De vajon így van ez, reálisak ezek a célok? A szerző a Nemzetközi Energetikai Ügynökség fő közgazdászának, Fatih Birolnak a véleményét idézi, akit megkérdezett a párhuzamosan futó gézvezetékek esélyeiről. Birol szerint „Európa a következő évtizedben földgázfölösleggel fog rendelkezni. Mind a Nabucco, mind pedig a Déli Áramlat az európai keresletet célozta meg, de a kontinensnek nem lesz szüksége az ezek által nyújtott gázmennyiségre.”

Az elemző szerint a krízis nagyon lecsökkentette az európai gázfelhasználást, és persze annak dacára, hogy az újabb ipari termelésnövekedéssel ismét nőni fog a felhasználás, a korábbi szintre a fogyasztás már nem fog felkúszni, még kevésbé lehet arra számítani, hogy lényegesen meghaladja azt, amint a vezeték-építők most remélik.

Másrészt az EU-stratégiának megfelelően 2020-ig valamennyi tagország energiaszükségletének 20 százalékát már alternatív, úgynevezett megújuló energia-forrásokból kell előteremtse. Az egész kontinensen lázasan folyik a munka ennek érdekében, és Brüsszel tudatában van annak, hogy globális ipari céljait csak ennek segítségével érheti el.

Harmadrészt az Egyesült Államok időközben új gázbeszerzési stratégiát alakított ki, melyet kiegészít hazai, alternatív gázkinyerési technológiák meghonosítása. Ennek megfelelően a katari, illetve az Észak-Afrikából származó gázból nagy tartalékokat képezett máris, és arra biztatja Európát, hogy maga is ezekkel váltsa ki az orosz kínálatot.

Európának így több opciója lehet, hogy kikerülje Oroszországot, így a törököknek sem lehet felhőtlen az öröme sem a Délim Áramlat, sem pedig a Nabucco-tervek megvalósulása láttán.

 

Forrás: globusz.net

Olajfinomító képe a hannoveri ipari vásáron
A picture of a refinery appears on a screen at the stand of Russian company Gazprom at the "Hannover Messe" industrial trade fair in Hanover April 15, 2007. The world's leading fair for industrial technology, with about 6,400 exhibitors from 62 nations, opens to the public on Monday and runs till April 20. The exhibitors will showcase their latest products and technical innovations at the fair. REUTERS/Christian Charisius (GERMANY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.