Görög válság: „Európa jövője a tét”

Vasárnap délután még nem született meg az eurózóna-országok pénzügyminisztereinek közös ajánlása a görög adósságválság ügyében, amikor már sorra érkeztek brüsszeli rendkívüli tanácskozásukra az euróövezet tagállamainak csúcsvezetői.

„Európa jövője a tét ma este" – mondta Martin Schulz az Európai Parlament elnöke, amikor megérkezett az eurózóna tagállamainak vasárnapi csúcstalálkozójára, melynek témája a görög válság, és az országnak nyújtandó újabb mentőöv.

A korábbi tervekkel ellentétben nem rendkívüli uniós csúcsot tartanak, így Görögország sorsáról csak az eurózóna tagállamainak vezetői tanácskoznak Brüsszelben. A csúcstalálkozóig még nem született meg az eurózóna-országok pénzügyminisztereinek közös ajánlása a görög adósságválság ügyében. Voltak olyan szakértői értelmezések, miszerint az, hogy nem lesz rendkívüli csúcs, voltaképpen jó jel a görög euróövezeti tagság szempontjából, mert 28-as körben igazából akkor lett volna szükséges tanácskozást tartani, ha kifejezetten napirendre kerül a "grexit", Görögország tartós vagy átmeneti távozása az euróövezetből.

Angela Merkel német kancellár rendkívül súlyosnak nevezte a helyzetet. Azt mondta, hogy nem bármi áron akarnak megállapodásra jutni. Mint hozzátette, tudja, hogy az idegek pattanásig feszültek, de akkor is gondoskodni kell arról, hogy a megállapodás több előnnyel, mint hátránnyal járjon. A kancellár a bizalom túl alacsony szintjében látja a legfőbb gondot.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke újságírók kérdésére azt mondta, az utolsó milliszekundumig harcolni fog, hogy megszülessen a megállapodás.

Francois Hollande francia elnök támogatásáról biztosította Görögországot a találkozó előtt, és hangsúlyozta: minden tőle telhetőt megtesz, hogy még ma estére megállapodás szülessen. „Ez nem csak Görögországról szól, ez Európáról szól" – tette hozzá a francia államfő.

Ciprasz kész kompromisszumokat kötni.
Ciprasz kész kompromisszumokat kötni.
Eric Vidal / Reuters

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a csúcstalálkozó előtt azt mondta, kész a kompromisszumokra az Európai Unió vezetőivel. "Tartozunk azoknak az embereknek, akik egységes, nem pedig megosztott Európát szeretnének" - közölte a görög kormányfő, aki megjegyezte, ha minden fél úgy akarja, akkor még ma este megállapodást köthetnek.

A fizetésképtelenség határára sodródott Görögország újabb pénzügyi mentőövhöz szeretne jutni, de az ennek fejében ígért reformokat az euróövezet több országa kevesli, illetve széles körben kételkednek abban, hogy a görögök be fogják váltani ígéreteiket.

Az euróövezeti vezetők - Donald Tusk, az Európai Tanács és egyben az euróövezeti csúcstestület elnöke szerint - addig fognak tanácskozni, amíg valamilyen közös álláspontra nem jutnak Görögországgal kapcsolatban.

Diplomaták szerint Görögország európai hitelezői arra akarják rábírni az athéni vezetést, hogy a görög parlament már hétfőn tegyen olyan döntő lépéseket, amelyek megalapozzák a görög szerkezeti reformprogram melletti "elszántság" hitelét.

Abban az esetben, ha ezt nem sikerülne elérni, és nem születne megegyezés arról, hogy a görögök kaphatnak pénzt az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) elnevezésű alapból, a brüsszeli tanácskozásra érkező Mark Rutte holland kormányfő szerint elkerülhetetlenné válik a "grexit".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.