Észak-Korea elengedte az amerikai foglyokat

Matthew Todd Miller hét hónapja, Kenneth Bae két éve volt Kim Dzsong Un rezsimjének a rabja. Az amerikaiak állítólag semmit nem adtak a szabadulásukért.

Szombaton visszanyerte a szabadságát Matthew Todd Miller és Kenneth Bae, az a két amerikai férfi, akiit Észak-Koreában fogtak el és különféle vádak alapján tizenöt, illetve hatévi kényszermunkára ítéltek. Bae két éve, Miller hét hónapja lett a fiatal diktátor, Kim Dzsong Un rezsimjének a foglya. James Clapper amerikai nemzeti hírszerzési igazgató társaságában mind a ketten úton vannak az Egyesült Államok felé.

Az Egyesült Államok már hosszú idő óta győzködte Phenjant, hogy engedje el a foglyokat, Bár Phenjan minden valószínűség szerint anyagi előnyöket várt Bae és Miller elengedéséért, egy amerikai tisztségviselő elmondása szerint Washington semmit nem ajánlott és nem is adott értük. A tisztségviselő szerint az amerikai álláspont továbbra sem változott Észak-Korea nukleáris programjával kapcsolatban, a távol-keleti országnak le kell szerelnie a nukleáris arzenálját és tiszteletben kell tartania az emberi jogokat.

Millert április 10-én utazott turistaként Észak-Koreába. A férfit „ellenséges cselekmények” elkövetése miatt ítélték hat év kényszermunkára szeptemberben. Észak-koreai források szerint a férfi széttépte turistavízumát, amikor belépett az országba, majd menedékjogot kért. Bae-t 2012 novemberén tartoztatták le. A misszionáriust a phenjani rendszer megdöntési kísérletének vádjával ítélték tizenöt évnyi munkatáborra.

A harmadik fogva tartott amerikai, Jeffrey Fowle októberben térhetett haza az Egyesült Államokba. Ő akkor köszönetet mondott Svédországnak, amely fáradhatatlan erőfeszítéseket tett a szabadon bocsájtásért küzdő tárgyalások során. A férfit államellenes bűncselekményekben való részvétellel vádolták meg, mikor júniusban haza akart térni Észak-Koreából. Fowle-nak annyi volt a bűne, hogy nyilvános helyen hagyott egy Bibliát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.