Phenjanban hat évre ítéltek egy amerikait

Hat év kényszermunkára ítélte az észak-koreai legfelső bíróság az országgal szembeni ellenséges cselekedetekért az amerikai Matthew Todd Millert – jelentette a phenjani sajtó vasárnap. A közlés nem pontosította a vádat, de korábbi jelentések szerint, amikor a 24 éves fiatalember április 10-én turistaként megérkezett Észak-Koreába, látványosan eltépte a vízumát, és azt kiabálta, hogy politikai  menedéket kér. Azért jött „a  KNDK-ba, mert az országot választotta menedékül”  – mondta a KCNA állami hírügynökség szerint.

Miller mellett két másik amerikai állampolgár is észak-koreai őrizetben van.  Jeffrey Fowle szintén turistaként érkezett, és májusban azzal az indokkal vették őrizetbe, hogy egy bibliát szándékosan nyilvános helyen hagyott.  A koreai–amerikai Kenneth Bae misszionárius jelenleg tizenöt éves büntetését tölti munkatáborban, miután 2012 novemberében elfogták, majd a phenjani rendszer megdöntési kísérletének vádjával elítélték. Kenneth Bae a kínai határ túloldalán szervezett turista-csoportokat, és állítólag ezt használta ki keresztény hittérítői tevékenységre Észak-Koreában.

Kim Dzsong Un rendszere a közelmúltban váratlanul lehetőséget adott Phnejanban egy nemzetközi birkózó bemutatón ott tartózkodó CNN-stábnak, hogy mindhárom letartóztatott amerikaival ötperces interjút készítsenek – természetesen a hatóság képviselőinek jelenlétében. Miller akkor azt nyilatkozta, hogy még az érkezése előtt eltervezte „a KNDK törvényeinek megsértését, és ezt tudatosan el is követte”. – Az ügyem rendkívül sürgős, hamarosan bíróság elé állítanak, és aztán bebörtönöznek. Azt hiszem, ez az interjú az utolsó lehetőségem, hogy az amerikai kormány segítségét kérjem – mondta CNN riporterének.  

Kenneth Bae a rövid interjúban azt állította, hogy a munkatábor és a börtönkórház között ingázik, az állapota egyre rosszabb. Ő is Washington közreműködését kérte szabadulásának elősegítéséhez.

A Fehér Ház szóvivője „csúcsprioritásnak” nevezte a három amerikai elengedését, ám szerinte Észak-Korea diplomáciai zsarolásra próbálja kihasználni helyzetüket. A BBC emlékeztet arra, hogy Phenjan korábban kész volt tárgyalni amerikaiak elengedéséről, így Bill Clinton korábbi elnök 2009-ben tett látogatásán két dokumentumfilmes újságírót „különleges bocsánatban” részesítettek, és elengedték őket.

Az egykori kosárlabdasztár Dennis Rodman, amikor tavaly bemutatót tartott Kim észak-koreai vezetőnek, hiába pendítette meg azonban Kenneth Bae ügyét. Az amerikai kormány többször is kezdeményezte, hogy  Robert Kinget, az észak-koreai humanitárius ügyek különleges megbízottját Phenjanba menesztik. A vizitet rendre felfüggesztette az észak-koreai vezetés, általában az amerikai– dél-koreai hadgyakorlatokra hivatkozva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.