Éretlenek és elbizakodottak az ellenzéki jelöltek

Cipi Livni egy Tel-Avivban rendezett választási gyűlésen kormányellenes egységfrontra hívta fel az ellenzéki pártokat. A Netanjahu-kormány éretlennek tartja őket.

Cipi Livni, a tavaly novemberben létrehozott Tnua (Mozgalom) párt elnöke szombaton egy Tel-Avivban rendezett választási gyűlésen felszólította az ország ellenzéki pártjait, hogy tömörüljenek egységfrontba a jelenlegi kormánnyal szemben a hónap végén esedékes parlamenti választásokon. Felhívását Selli Jakimovicshoz, a Munkapárt vezéréhez és Jair Lapidhoz, a centrista Jes Atid (Van jövő) párt első emberéhez intézte, akik kampányukban elsősorban a szociális reformot állították a középpontba.

– Egyesítenünk kell a három erőt, félretéve minden személyes jellegű kérdést – hangsúlyozta Livni, aki korábbi kormányokban a külügyminiszteri tárcát irányította, és eredménytelen tárgyalásokat folytatott a palesztin állam megalapításáról.

Jakimovics a héten már kijelentette, hogy vagy ő lesz a következő miniszterelnök, vagy ellenzéki pozícióba kerül, de Netanjahuhoz nem csatlakozik. Livni és Lapid hasonló véleményen van. Jakimovics és Lapid is beleegyezett már, hogy találkozik Livnivel, habár utóbbi jelentéktelennek tüntette fel a dolgot, és a Reutersnak elmondta, hogy csak azért megy el Livnihez, mert „udvarias férfi”.

A közvélemény-kutatások szerint a három párt a 120 képviselői helyből 37-et szerezne meg, ami elméletileg elég lenne ahhoz, hogy legyőzzék Benjamin Netanjahuékat. A jelenlegi miniszterelnök egyébként megígérte, hogy stabilan tartja a gazdaságot, és a társadalom nemzeti-vallásos rétegének is kedvezett a telepbővítések folytatásának bejelentésével. Miniszterelnöksége alatt kritikusan beszélt ugyan a palesztinokról és Iránról, de elkerülte a nagy konfliktusokat.

A Netanjahu-kormány egyelőre nem idegesíti magát az ellenzéken: – Remélem, hogy a baloldal egyesül, ez a köztünk lévő ellentéteket is elsimítja – mondta Mose Jaalon miniszterelnök-helyettes, és sajnálkozva beszélt Jakimovics és Lapid elbizakodottságáról és éretlenségéről. A két politikus ugyanis azonnal a mély vízbe ugrana és miniszterelnök lenne anélkül, hogy megtette volna az idáig vezető utat.

Benjamin Netanjahu (jobbra) a Likud vezetőjeként és Cipi Livni (balra) akkor még a Kadima vezetőjeként és külügyminiszterként 2009-ben
Israel's Likud party leader Benjamin Netanyahu (R) meets Foreign Minister and Kadima party leader Tzipi Livni in Jerusalem February 22, 2009. Right-wing leader Netanyahu on Friday accepted a mandate to form Israel 's next government and immediately called for a broad, national unity coalition with centrist and left-wing partners. REUTERS/Ammar Awad ( JERUSALEM)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.