Vízummal vágnak vissza a törököknek

Oroszország január elsejével felfüggeszti a vízummentes utazási rendszert Törökországgal – közölte Szergej Lavrov külügyminiszter. A moszkvai döntés nyilvánvalóan a politikai válaszlépések egyike arra, hogy a török légierő kedden lelőtte a Szíriában harcoló orosz alakulatok egyik Szu-24-es vadászbombázóját.

A két ország közötti feszültség enyhítésére a jövő heti párizsi klímacsúcson kínálkozna lehetőség. Recep Tayyip Erdogan török államfő már kezdeményezte is a találkozót orosz kollégájával. Vlagyimir Putyin egyelőre vonakodik. Az orosz nemzetbiztonsági tanács pénteken a Törökország „agresszív és kiszámíthatatlan cselekedetei" nyomán növekvő szíriai feszültségről tárgyalt.

Mihail Usakov, az orosz államfő tanácsadója szerint Putyin eddig azért nem állt szóba Erdogannal, mert az nem kért elnézést az incidensért. A török elnök azt állította, hogy az orosz gép lelövése után telefonon megpróbált kapcsolatba lépni az orosz államfővel, de nem érte el. Lavrov azonban kijelentette: nem érkezett hívás Ankarából.

Alacsonyabb szintű kapcsolatfelvétel már volt a két ország között, amelynek képviselői – a Hürryet török lap értesülései szerint – kölcsönösen nagyobb elővigyázatosságot ígértek. Ankara egyébként leállítja a szíriai területek fölötti repüléseket, miután Moszkva úgy határozott, korszerű, SZ-400-as típusú légvédelmi rakétarendszerrel szereli fel az arab országban bevetett csapatait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.