Engedély nélkül imádkozókra támadtak József sírjánál

A két napja felgyújott szent helynél ultraortodox zsidó imádkozó csoportot mentett ki palesztin támadók gyűrűjéből az izraeli hadsereg hajnalban - közölte a jeruzsálemi közszolgálati rádió vasárnap.

Az eset József sírjánál, a Palesztin Hatóság felügyelete alá tartozó ciszodániai Nabluszban történt. A breszlavi haszidok szektájához tartozó mintegy harminc fős csoport a szabályokat megszegve nem kért előzetes engedélyt látogatására az izraeli katonai hatóságoktól a zsidók számára fontos szent helyen, ahol a hagyomány szerint József pártiárka nyugszik.

József sírja a palesztinok és Izrael közötti megállapodás szerint a palesztinok felügyelete alá tartozik, de engedélyek birtokában odautazhatnak zsidó csoportok imádkozni.

Az előzetes egyeztetés nélkül érkező haszidokat a palesztinok megtámadták, öt izraeli könnyebben megsebesült és a felgyújtották az egyik őket odaszállító járművet.

Az izraeliek megpróbáltak elmenekülni, de öt breszlavi haszidot az odaérkező palesztin rendőrök elfogtak és a Háárec című újság értesülése szerint az izraeli hadseregnek való átadásuk előtt ők is verték őket. Orvosi ellátásuk után az izraeli hadsereg kihallgatásra vitte ötüket, akik közül hárman kiskorúak.

A Ynet, a Jediót Ahornót című újság honlapja úgy tudja, hogy azért utaztak a jeruzsálemi jesiva, vallási iskola növendékei Jeruzsálemből Nabluszba, hogy rabbijuk kérésére kifessék és helyrehozzák a felgyújtott szent helyet.

Smuel Rabinovics rabbi, a Siratófal rabbija elítélően nyilatkozott József sírjának engedély nélküli felkereséséről. "Őrült tettről van szó, melyet nem engedélyez a zsidó vallási jog. Ezek az emberek az életüket kockáztatják és mindannyiunkat veszélybe sodornak"- mondta a rabbi.

Előzőleg péntekre virradó éjjel egy több száz maszkos palesztinból álló tömeg felgyújtotta József sírját, amit később Mahmúd Abbász palesztin elnök elítélt és megígérte, hogy helyreállítják a sírhely fölé emelt épületet.

Szeptember közepén Izraelben erőszakhullám kezdődött napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint sorozatos késeléses merényletekkel. Az erőszakhullámot többen "a harmadik intifádaként" (palesztin felkelésként) emlegetik.

A támadások kiváltó oka az a palesztin médiában lábra kapott híresztelés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, bár ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, egyben a zsidók legszentebb helye, amelyet ők Templomhegynek neveznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.