Felgyújtották József sírját

Palesztinok felgyújtották a bibliai József feltételezett sírját péntekre virradóra Nabluszban, Ciszjordánia második legnagyobb városában. A palesztin elnök elítélte a történteket, és megígérte, hogy helyreállítják az emlékhelyet. Hetek óta tartanak a feszültségek a Szentföldön.
Palesztin szélsőségesek csupán néhány órával az után gyújtották fel a nabluszi zsidó-keresztény-muzulmán-szamaritánus búcsújáróhelyet, hogy Benjamin Netanjahu izraeli elnök felszólította a palesztin vezetőket, hogy állítsák le az elmúlt hetekben a térséget megrázó erőszakhullámot. Mahmud Abbasz palesztin elnök elítélte a gyújtogatást, és azt ígérte, helyreállítják József sírját, amely a palesztin hatóság területén áll.

A gyújtogatás a hetek óta tartó erőszakhullám része. Az indulatok fellángolása készületlenül érte a politikai vezetőket. Izrael politikusai a palesztin vezetőket cinkossággal és uszítással vádolják. Abbasztól várják, hogy megállítsa az erőszakot, miközben joggal állítják, hogy a tizenegyedik éve hatalomban ülő politikusnak sem tekintélye, sem befolyása nincs sem népe, sem politikustársai körében.

A feszültség amiatt is fellángolhatott, hogy semmilyen előrelépés nincs a palesztin ügyben, s a világ a térség más országainak szétesése miatt aggódik. Abbasz korrupt körének gyávasága és tehetetlensége kezére játszik a jobboldali izraeli hatalomnak. Utóbbi maga is még radikálisabb nacionalista és vallási erők foglya. Az izraeli balközép ellenzék helyesli a terrorveszéllyel szembeni fellépést, így az új jeruzsálemi ellenőrző pontok felállítását is.

Eközben az izraeli–palesztin erőszak egyre bizarrabb arcot ölt. A péntek éjjel Nabluszban gyújtogatók célja feltehetőleg az volt, hogy így ijesszék el Izraelt a jeruzsálemi Templom-hegyen lévő al-Aksza mecset lerombolásától. Ám az izraeli kormánynak és társadalomnak – pár vallási tébolyult kivételével – nincs ilyen szándéka. Az izraeli biztonságiak szigorúan őrzik a Vakf muzulmán alapítvány ellenőrzése alatt álló szent körzetet.

Ennek ellenére az eddig hét izraelit legyilkoló terroristák mindegyike az al-Aksza mecset védelmével indokolta tettét. Az a 13 éves kamasz is, akit a jeruzsálemi Hadassza kórházban ápolnak, és aki egy vele egykorú zsidó fiút szúrt majdnem halálra. Jellemző, hogy Abbasz tiltakozott a támadó úgymond „izraeli kivégzése" ellen. A palesztin vezetők, velük az arab média és sok külföldi sajtótermék is bekapcsolódott a hisztériaszításba. Péntekre is „Harag Napját" hirdettek, amit a közösségi médiában szerveztek. A késelést a „cionista kutyák" elleni harcként dicsőítik nemcsak az interneten, de a mecsetekben prédikáló hitszónokok is.

Hasonlót észlelni az izraeli oldalon is. Sokan megrettennek az újabb erőszakhullámtól, s azt latolgatják, elhagyják-e otthonukat. Közeli ismerősöm autóval viszi kislányát az iskolába, nem meri buszra ültetni. Mások aktív védekezésre szólítanak fel: ne hagyjátok el a házatokat paprikaspray és kés nélkül. Sokan önvédelmi (krav maga) kurzusokat végeznének. 

A zsidó szélsőségesség is átcsap erőszakba. Egy-egy arab merénylet után a közösségi médiában szerveződnek a lincselésre kész csoportok. A héten Haifa egyik külvárosában négyszer hátba szúrtak egy ott dolgozó férfit. – Ezt érdemlitek, ez jár nektek, rohadt arabok! – kiabálta a 36 éves támadó. Eközben az áldozat azt kiabálta, hogy ő is zsidó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.