„Fogalmam sincs, mikor fogok hazamenni” – több magyar EP-képviselő is Brüsszelben van

A Brüsszelben lévő magyar EP-képviselők közül többen is reagáltak a terrortámadásokra. Molnár Csaba, a DK európai parlamenti képviselője például ezt írta a Facebookon: „Én is ma repültem volna haza, de a légiforgalom lezárása miatt itt rekedtem."

Bent vagyok az Európai Parlamentben. Nincs nagy mozgás az épületben, mert a belga miniszterelnök reggel vörös szintű, legmagasabb terrorkészültséget jelentett be, amikor arra kérnek mindenkit, hogy maradjon otthon – folytatódik Molnár Csaba facebookos bejegyzése.

Molnárral később sikerült beszélnünk is.A politikus lapunknak mondta, a repülőtéri robbantás után, és a Maalbeek metróállomásnál történt detonáció előtt érkezett az épületbe, amelyet teljesen lezártak. – Senki sem léphet be és senkit sem engednek ki. Hozzátette, egyelőre fogalma sincs mikor és hogyan fog hazamenni, e-mailben azt az utasítást kapta, hogy további értesítésig nem hagyhatja el az épületet. Ma repült volna vissza Magyarországra és néhány kollégájával szerettek volna autóval elindulni, azonban erre jelenleg semmilyen esélyt sem lát.

Az EP történetének legszigorúbb terrorkészültségét rendelték el - mondta a politikus. Elmondása szerint bent az épületben csend és nyugalom van, a komplexum szinte teljesen üres. Miután Charles Michel belga miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy maradjon otthon, sokan el sem indultak reggel dolgozni. Az utcákon is csak fegyveres katonákat és katonai járműveket lát, az EP körüli szokásos nyüzsgésnek most nyoma sincs.

– Az EP folyosóin sokan arról beszélnek, hogy a támadások vélhetően Salah Abdeslam – a novemberi párizsi merényletsorozat fő gyanúsítottjának múlt pénteki elfogása miatt hajtották végre, de ezek csak találgatások. Úgy hallottam, hogy az egyik magyar sérült állapota súlyos, ám ezt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg – jegyezte meg.

Az MSZP-s Szanyi Tibor üzenete Magyarországra: „Minthogy nem tudom az összes telefonhívást fogadni, ezúton jelzem, hogy az EP épületében vagyok, remélhetőleg biztonságban.” A szintén szocialista Ujhelyi Istvánnak valószínűleg sikerült megúsznia a káoszt: ő legalábbis hétfő este a Radnóti Miklósról elnevezett antirasszista díjat vette át Budapesten.

Az PM-es Jávor Benedek így írta le a brüsszeli állapotokat: „Metró lezárva, a repülőtér megközelíthetetlen, legmagasabb biztonsági készültség, különösen a reptereken, vasútállomásokon, nukleáris létesítményeknél, kikötőkben.”

A fideszes Pelczné Gáll Ildikó vagy a jobbikos Morvai Krisztina Facebook-oldalán csak korábbi bejegyzéseket találtunk. Persze: a helyzet bármelyik percben változhat.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.