Emberi hiba miatt bombázták le az amerikaiak a kórházat

John Campbell tábornok, az afganisztáni amerikai erők parancsnoka szerdán elismerte, emberi hiba vezetett az Orvosok Határok Nélkül kunduzi kórházának lebombázásához. Neveket, és azt, hogy hány ember felelős a történtekért, nem árulta el, azonban azt mondta, az illetőket felfüggesztették a szolgálat alól.

A nyomozás szerint az amerikai AC-130-as bombázórepülő személyzete elvétette a célpontot, így a kórházat bombázták le a tőle néhány száz méterre fekvő, a tálibok által megszállt kormányzati épület helyett.

Az október 3-ai támadás során legalább 30-an vesztették életüket, köztük orvosok, ápolók és civilek, és 37-en sebesültek meg. Az Orvosok Határok Nélkül háborús bűncselekménynek tartja a történteket.

„Emberi és műszaki hibák összessége vezetett ehhez a tragédiához” – nyilatkozta Campbell Kabulban tartott sajtótájékoztatóján. Arról is beszélt, hogy miután a kórház jelezte a téves támadást, még 17 percig folytatódott az akció. A kunduzi támadás végrehajtásának egész rendszerében is találtak hibákat, többek között az elektronikus kommunikációs rendszer sem működött.

„Ez egy tragikus tévedés volt. Az Egyesült Államok soha nem bombázna szándékosan egy kórházat” – mondta a parancsnok.

A CNN megjegyzi, a vizsgálat eredményeinek nyilvánosságra hozatala szokatlan, addig nem szokták ismertetni az eredményeket, míg ki nem derül, hogy valakit bíróság elé állítanak-e, vagy egyéb módon büntetnek.  

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.