Amerikai légitámadás végzett az orvosokkal

Rakétatámadás ért szombat hajnalban egy kórházat az észak-afganisztáni Kunduzban. Az Orvosok Határok Nélkül közlése szerint a bombatalálatban kilenc munkatársuk vesztette életét, harminc ember eltűnt.
A humanitárius szervezet valószínűnek tartja, hogy légitámadás érte őket az amerikai vagy az afgán hadsereg részéről. A NATO-koalíció már elismerte, hogy bombatámadás érhette a kórházat, de egyelőre vizsgálják az esetet.

A bombázás következtében 9 orvos vesztette életét, harmincheten megsérültek, harmincan pedig eltűntek. A kórházban 105 beteg tartózkodott a támadás idején. A halottak száma ezért tovább növekedhet a BBC szerint. 

Az Orvosok Határok Nélkül mintegy nyolcvan munkatársa dolgozik a kunduzi kórházban. A szervezetnél azt mondták, hogy bombázások előtt közölték az koalíciós erőkkel és az afgánokkal a kórház pontos GPS koordinátáit. Arra is fény derült, hogy az első bombázás után értesítették a katonai tisztviselőket, ennek ellenére harminc perc múlva is egy támadás érte a kórházat - írja a CNN.

A kabuli amerikai nagykövetség részvétét nyilvánította ki az elhunyt orvosok családjainak, a Nemzetközi Vöröskereszt pedig elítélte a bombázást. 

Mindeközben Sediq Sediqi, az afgán belügyminisztérium szóvivője is megszólalt a kórházi támadással kapcsolatban a Guardiannek. A belügyi szóvivő elmondta, a lebombázott kórház környékén 10-15 terrorista is bujkált. Velük végeztek a légicsapások során.  

Az észak-afganisztáni Kunduzban hat napja harcolnak egymással a tálibok és a koalíciós erők, miután a lázadók betörtek a városba. A tálibok idei, tavaszi–nyári offenzívája után rengetegen elmenekültek Afganisztánból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.