Élve égette el „gyáva” katonáit az Iszlám Állam

A terrorszervezet állítólag azért gyilkolta meg saját harcosait, mert azok megfutamodtak Ramádi elvesztése után.

„A főtéren körbeállították, majd felgyújtották őket” – tájékoztatta a Fox Newst egy mára már az Egyesült Államokban élő észak-iraki férfi, aki még kapcsolatban áll az országban élő családtagjaival. A történteket számos Moszulban élő is megerősítette.

Ramádit tavaly decemberben foglalták vissza az iraki kormányerők az Iszlám Államtól közel másfél év után. A terrorszervezet azért büntette harcosait, mert azok nem adták életüket a harcok során. A helyiek szerint az üzenet egyértelmű: azokra, akik nem védik meg Moszult, szintén hasonló sors vár.

Az Iszlám Állam mostani akciója ugyanakkor nem egyszeri eset: Michael Pregent terrorizmus-szakértő szerint Tikrit elvesztése után is hasonlóan büntették harcosaikat.

Ahogy a terrorszervezet egyre több területet veszít el, úgy szaporodnak meg a hasonló akciók: a Mosul Eye tájékoztatása szerint év elején az Iszlám Állam férfiakat és gyerekeket végzett ki a Moszultól délre fekvő Alhudban, miután azzal vádolták őket, hogy elhagyták hitüket, valamint kapcsolatban állnak a helyi iraki rendőrséggel. Tavaly decemberben több tinédzsert kémkedés vádja miatt saját családjuk előtt gyilkoltak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.