Eltűnt egy amerikai helikopter Nepálban

Az amerikai tengerészgyalogság egyik helikoptere hat amerikai és két nepáli katonával a fedélzetén tűnt el kedden, a földrengés által leginkább sújtott területen. A keddi utórengések rengeteg áldozatot szedtek, épületek dőltek össze.

Steven Warren ezredes, a Pentagon szóvivője közölte, az UH-1 Huey típusú helikopter hat amerikai és két nepáli katonával a fedélzetén tűnt el kedden a rengés által leginkább sújtott területen, Csarikot település közelében, miután rádióforgalmazásában hallani lehetett, hogy a személyzet üzemanyag-problémáról beszél.

Warren azt mondta, nem tudni, mi történt. Kedden nem akadtak a gép nyomára, a keresőcsapatok szerdán folytatják a kutatást – írja a CNN. A helikopter segélycsomagokat szállított az újabb földrengés sújtotta településekre, és a sérülteket evakuálta volna.

65 halott, több mint 2000 sebesült

A keddi, 7,3-as erősségű földrengés után ismét ezrek töltötték az éjszakát a szabad ég alatt, tartva egy esetleges utórengéstől. Alig két héttel azután, hogy a Richter-skála szerinti 7,9-es erősségű földmozgás hatalmas pusztítást végzett az ázsiai országban, több mint hétezer embert ölve meg, a keddi utórengésnek legalább 65 halálos és több mint 2000 sérült áldozata van - írja a BBC.

A keddi földrengés a Katmandutól északkeletre fekvő Dolakha körzetben szedte a legtöbb halálos áldozatot. „Rengeteg ház dőlt össze Dolakhában, van rá esély, hogy a halottak száma ebben a körzetben emelkedni fog” – mondta Bam Dev Gautam belügyminiszter.

Regine Kopplow, egy Csarikotban, a rengés egyik legnagyobb mértékben sújtott településén lévő német nő arról számolt be, hogy látta, ahogy egy nő a harmadik emeletről veti ki magát, miután megmozdult a föld. „A lába, a könyöke és a keze sérült meg. Az emberek inkább kint maradtak, mert a rengés folytatódott. Sokan egymást átölelve sírtak”.

Összedőlt épületek Katmanduban
Athit Perawongmetha / Reuters

„Azt hittem, most tényleg meghalok. A dolgok épp kezdtek visszaállni a normál kerékvágásba, és most ez történik” – mondta a Katmanduban élő Sulav Singh az Associated Pressnek.

A földmozgás Indiában is károkat okozott, 16-an haltak meg Bihár szövetségi államban, Uttar Pradeshben pedig egy ember vesztette életét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.