galéria megtekintése

„Nagyon nagy a baj” – hatalmas földrengés pusztított Nepálban

3 komment

NOL

A Richter-skála szerinti 7,9 erősségű mozgás a fővárost, Katmandut rázta meg szombat délben, de Indiában, Kínában és Pakisztánban is érezni lehetett. Hivatalosan eddig 1130 halottról tudnak a hatóságok, de az áldozatok száma ennél sokkal nagyobb is lehet.

Egyelőre csak összedőlt épületekről érkezett jelentés, sérültekről vagy halálos áldozatokról nem, de az amerikai Geológiai Szolgálat, az USGS szerint a földrengés hatalmas pusztítást végezhetett a nepáli fővárosban, már csak azért is, mert az epicentruma Katmandutól 81 kilométerre északnyugatra, mindössze 9,6 kilométerrel volt a földfelszín alatt. Volt egy 6,5 erősségű utórengés is.

A földrengés romhalmazt csinált a városból
A földrengés romhalmazt csinált a városból
Navesh Chitrakar / Reuters

A CNN nepáli csatornájának az egyik munkatársa, K. Dhiksit Katmanduban rengeteg épületet látott összedőlni, az emberek pánikban menekültek, az egymilliós fővárosban szinte mindenki az utcákon van. Katmandu belvárosa összetákolt, egymásra épített házak és sikátorok útvesztője, ami azt jelenti, hogy a földrengésnek rengeteg halottja lehet.

 

Öszedőlt a nepáli főváros egyik emblematikus épülete, a 62 méter magas, kilenc emeletes torony, a Dharahara is. A szivárgó hírek szerint csak ez az épület 400 embert temethetett maga alá. Minendra Ridzsál nepáli tájékoztatási miniszter szerint a mentőegységek mindenhová úton vannak, ahol szükség van rájuk, az országnak pedig nemzetközi segítségre és segélyre van szüksége a mentéshez és a hatalmas kár helyreállításához. A rádióban nyugalomra szólították fel az embereket. Hivatalosan eddig 1130 halottról és 1700 sérültről tudnak a hatóságok, de az áldozatok száma ennél sokkal nagyobb is lehet. A Katmandu- völgyben 634, a fővárosban még legalább 300 holttestet számoltak össze – jelentette be a rendőrség.

A mobilszolgáltatás az egész országban akadozik vagy nincs. Egyik olvasónknak sokadszori próbálkozásra sikerült elérnie az éppen Katmanduban tartózkodó ismerősét, aki a meg-megszakadó vonalban csak annyit mondott: „Nagyon nagy a baj.”

A Dharahara összedőlt épülete
A Dharahara összedőlt épülete
Forrás: Twitter

Az AP egyelőre pakisztáni forrásokkal beszélt. Egyikük, egy lahori férfi a hírügynökségnek azt mondta, az irodájában ült, amikor elkezdtek remegni és repedezni a falak. Ez néhány percig tartott, de a nagyváros nyugodt. A földrengést India fővárosában, a Katmandutól 320 kilométerre lévő Újdelhiben is érezték, ahol egy időre felfüggesztették a metróközlekedést. Narendra Módi miniszterelnök a Twitteren írta, hogy próbálják elérni a nepáli hatóságokat és segíteni mindenkinek a szomszéd országban és belföldön is. Indiában 36, Kínában 12, Bangladesben négy halálos áldozatot követelt a földrengés.

Két magyar hegymászóról nem tudnak semmit

Az M1 úgy tudja, legalább három magyar hegymászó volt szombaton a földrengés idején Nepálban, egyikük jelezte, hogy nem történt baja, a másik két hegymászóról azonban nincsenek információk.

Vajda Andrea, újdelhi magyar konzul az M1 aktuális csatornán szombat este elmondta, hogy tudomása szerint egy 14 fős turistacsoport szombaton utazott volna el Katmanduból, de a földrengés miatt lezárták a repülőteret. A csoport tagjai, akik hat hetet töltöttek az országban, valószínűleg vasárnap indulhatnak el, miután a nepáli hatóságok ígéretet tettek arra, hogy újraindul a repülőtér forgalma. Az M1 elérte a csoport egyik tagját, aki megerősítette a konzul által mondottakat, és közölte, hogy a csoport tagjai jól vannak.

Az M1 beszélt egy magyarul is tudó nepáli utazási tanácsadóval, aki elmondta, hogy ő négy magyar turistáról tud, akik a térségben tartózkodnak, ők is jól vannak.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nincs tudomása arról, hogy magyar érintettje lenne a nepáli földrengésnek. A tárca sajtófőnöke, Menczer Tamás az MTI megkeresésére azt közölte: sem az Újdelhiben lévő magyar nagykövetségre, sem Budapestre nem érkezett segítségkérés, vagy olyan jelzés, hogy valakinek a kint lévő rokona bajban lenne.

Az emberek az utcákra menekültek
Az emberek az utcákra menekültek
Navesh Chitrakar / Reuters

Az M1 úgy tudja, hogy a három Nepálban tartózkodó magyar hegymászó közül ketten lehettek a földrengés idején a Mount Everesten, a világ legmagasabb csúcsát megmászni szándékozók szokásos alaptáborában. Egyikük, Török Zsolt aradi magyar hegymászó április 4-én indult el két társával Bukarestből, hogy egy nemzetközi expedíció tagjaként május közepén oxigénpalackkal feljusson a Föld legmagasabb hegycsúcsára. Mécs László Katmanduban tartózkodott a földrengés idején, ő egy e-mailben jelezte, hogy jól van.

Hírügynökségi jelentések szerint mintegy 300 hegymászó lehetett itt a földrengés idején, közülük több mint 10-en életüket veszítették, és legalább harmincan megsérültek, miután a földrengés lavinát indított el a hegyen.

A Nepálban szombat dél körül bekövetkezett nagy erejű földrengés több mint 1400 ember halálát okozta, hatását érezték a környező országokban is.

Akkorát rengett a föld, hogy a piszkéstetői obszervatóriumban is érzékelték.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.