Elszunyókált a hivatalos rendezvényen, kivégezték

Hazaárulás vádjával nyilvánosan kivégezték az észak-koreai védelmi minisztert.

Dél-koreai értesülések szerint április 30-án, légvédelmi fegyverekkel ölték meg Hjon Jong Csolt, aki állítólag hazaárulást követett el, nem teljesítette a diktátor parancsait, és ha mindez nem volna elég, még el is szundikált egy hivatalos eseményen.

A CNN azt írja, a tavaly kinevezett védelmi miniszter kritikával is illette Kim Dzsong Unt, nem csoda tehát, hogy tárgyalás nélkül, a letartóztatása után két-három nappal, több száz ember szeme láttára végeztek vele.

Kim Dzsong Un idén állítólag már 15 magas rangú tisztségviselő kivégzését rendelte el, amiért azok megkérdőjelezték tekintélyét. Ezt a CNN-nek egy phenjani tisztviselő határozottan cáfolta és hazug rágalomnak nevezte. Ugyanakkor az észak-koreai diktátortól nem áll távol, hogy leszámoljon azokkal, akik szerinte ártani akarnak neki.

2013 decemberében az ország második legbefolyásosabb emberét, saját nagybátyját, Csang Szong Teket végeztette ki hazaárulás vádjával. Tavaly állítólag megmérgeztette saját nagynénjét. Kim Gjonghi meggyilkolásáról csak a pártvezető személyes testőrsége, a 974-es egység tudott, de mára az eset kiszivárgott a felsőbb pártvezetés köreibe is – írta a CNN egy neve elhallgatását kérő, magas rangú észak-koreai disszidensre hivatkozva.

S noha a szakértők szerint egyelőre nincs jele az instabilitásnak Észak-Koreában,  Michael Madden Észak-Korea-szakértő a Reutersnek azt mondta, úgy tűnik, az észak-koreai belpolitika nagyon illékony mostanában, és hogy a hivatalnokok nem tisztelik a fiatal diktátort. Mint mondta, egyelőre nincs veszélyben Kim Dzsong Un hatalma, de ha ez így megy tovább, akkor „jövőre komolyan át kell gondolni az Észak-Koreát érintő lehetséges forgatókönyveket”.

Ezzel egyetért Ko Juvan, a szöuli Dongguk Egyetem professzora is, aki szerint ha a vezető folytatja a tisztogatásokat, a rezsim komoly problémákkal fog szembenézni, ám mint mondja, itt még azért nem tartunk, egyelőre korai erről beszélni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.