Előre hozzák az izraeli választásokat

Benjamin Netanjahu miniszterelnök valószínűleg népszerűségi mutatói és a koalíciós konfliktusok miatt döntött úgy, hogy szeptemberre tűzi ki a megméretést.

2013 szeptembere helyett alig négy hónap múlva, idén szeptemberben rendezik meg a parlamenti választásokat Izraelben – jelentette be vasárnap Benjamin Netanjahu miniszterelnök. Pártja, a Likud egyik rendezvényén a politikus úgy nyilatkozott, nem akarja, hogy még másfél évig „politikai bizonytalanság, zsarolás és populizmus” tartsa hatalmában az országát. Netanjahu ezzel valószínűleg a szélsőjobboldali koalíciós partnerre, az Izrael az Otthonunkra célzott: az Avigdor Lieberman vezette tömörüléssel a Likud késhegyig menő vitákat folytat az ultraortodox zsidók kötelező katonai szolgálatáról, vagyis hogy az eddigi gyakorlattól eltérően ők is besorozhatók legyenek. (A jelenlegi status quo szerint vallási tanulmányaik miatt az ortodox zsidók felmentést kapnak a bevonulás alól – igaz, önkéntesként jelenleg mintegy ezer ultraortodox zsidó teljesít szolgálatot az izraeli hadseregben.)

Netanjahu 2009 óta Izrael miniszterelnöke és felmérések szerint legnépszerűbb politikusa. Mint vasárnap mondta, a szeptemberi választások után szeretne minél szélesebb koalíciót alakítani. A Likud melett a jelenleg koalíció másik két vezető pártja az Izrael az Otthonunk és az Ehud Barak védelmi miniszter fémjelezte Munkapárt.

Bár az izraeli törvényhozásban, a knesszetben jelenleg a legnagyobb erő a 2009-es választásokon győztes Kadima, a felmérések szerint a párt feleannyi képviselői mandátumra számíthat, mint három évvel ezelőtt. Cipi Livni miniszterelnök március végén elveszítette a Kadima elnöki tisztét, a héten pedig képviselői mandátumáról is lemondott, utódja, Saul Mofaz volt vezérkari főnök és védelmi miniszter szerint azért, hogy a párt újjáépítésén dolgozhasson.

Netanjahu azt egyébként nem közölte, hogy az előrehozott választásokra mikor kerítenek sort. A valószínű dátum szeptember 4., de a miniszterelnöknek belső ellenzékkel is meg kell küzdenie: Danny Danon, a törvényhozás bevándorlási bizottságának vezetője és Michael Eitan kormányzati szolgáltatásokért felelős miniszter is jelezte, hogy megméreti magát Netanjahuval szemben a Likud elnöki tisztéért.

A választások utáni koalíciós esélyekről a Likud egyik tisztviselője úgy nyilatkozott: a jelenlegi kormánypárt programjában több a közös pont a Kadimával és a Jair Lapid vezette Van Jövő párttal, mint Liebermanékkal vagy a Munkapárttal. Jair Lapid a 2008-ban elhunyt újságíró és politikus, a vajdasági magyar zsidó családból származó Tomi Lapid fia.

Benjamin Netanjahu Likud-elnök feleségével, Sarával a 2009-es választások idején. Korábban csapna bele újra
Benjamin Netanjahu Likud-elnök feleségével, Sarával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.