Elkaszálták Navracsicsot

EU-biztosnak jó, de arra nem, hogy a kulturális, oktatási, ifjúsági és állampolgársági tárcát vezesse – döntött hétfőn a brüsszeli szakbizottság.

Az Európai Parlament (EP) kulturális és oktatási bizottsága szerint Navracsics Tibor alkalmas ugyan EU-biztosnak, de a testület nem támogatja, hogy a kultúra, az oktatásügy, az ifjúságpolitika és az uniós polgárság portfólióját kapja meg a magyar jelölt - közölték a szakbizottság hétfői ülése után.

Navracsics a szerdai meghallgatáson. A kérdéswekre sem adott elég meggyőző választ
Navracsics a szerdai meghallgatáson. Az új kérdésekre sem adott elég meggyőző választ
Yves Herman / Reuters

Az ülésen részt vevő Molnár Csaba, a DK EP-képviselője újságíróknak elmondta, a testület kétszer szavazott. Először 15 igen vokssal, 10 ellenében, 2 tartózkodás mellett megszavazták, hogy Navracsics alkalmas EU-biztosnak. A második szavazás arról szólt, hogy a Jean-Claude Juncker leendő bizottsági elnök által összeállított tárcát megkaphatja-e a magyar jelölt. Itt 14 volt a nemleges és 12 az igenlő szavazatok száma, egy tartózkodás mellett.

Navracsicsot múlt szerdán hallgatta meg a bizottság, ami után a testület koordinátoraitól – a bizottsági pártfrakciók képviselőitől – hat új kérdést kapott. Ezekre tegnap este küldte el a válaszait, de úgy tűnik, a bizottság nem volt elégedett velük.

A Fidesz-KDNP EP-frakciója a kudarc ellenére egy közleményben egyértelmű sikerként aposztrofálta Navracsics meghallgatását. „Az EP illetékes szakbizottságai előtt nyújtott teljesítménye az egyik legjobb volt a biztos-jelöltek között. Navracsics felkészültségét érdemben senki nem tudta megkérdőjelezni, alkalmassága mindenki számára világosság vált. Ennek köszönhetően a parlament illetékes bizottságában ülő képviselők többsége Navracsics jelölését támogatta a bizottság mai ülésén. A parlamenti szakbizottság baloldali többsége ugyanakkor módosítást javasolt a portfólió tartalmát illetően, ahogy ez várhatóan más biztosok esetében is bekövetkezik. A biztosi portfóliók részletes tartalmát illetően a bizottság elnökének kizárólagos hatáskörében van a döntés. Az elmúlt hetek balról értekező pártpolitikai alapú és ideológiai jellegű támadásait is figyelembe véve különösen nagy sikernek tartja a néppárti delegáció, hogy Navracsicsot a szakbizottság meggyőző többséggel támogatta" – hangzik a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.