galéria megtekintése

Így szedték szét Navracsicsot Brüsszelben

12 komment

NOL

Az Európai Unió leendő oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági biztosát három órán át faggatta negyvenöt dühös ember a brüsszeli szakbizottságokban. A fő témát az Orbán-kormánynak a demokratikus intézményrendszer leépítésére tett kísérletei jelentették, amelyekben Navracsics Tibor igazságügy-miniszterként vett részt.

Navracsics emiatt a problematikus biztosok közé tartozik. Bár az nem valószínű, hogy a kinevezését végül elvetik, Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt jelölése óta többször is felszólították, hogy inkább másvalakit találjon. Az Európai Unió zöldpárti frakciója szerint például egyszerűen sértő, hogy egy olyan ország képviselője dönt civil szervezetek EU-büdzséből történő támogatásáról, amelynek a kormánya a kritikus civil szervezeteket az állam ellenségének nyilvánítja. És a mostani a kevés ritka alkalmak egyike, amikor az Orbán-kormány valamelyik magas rangú képviselőjétől a nyilvánosság előtt kérdezni lehet.


20:55 A meghallgatás után Navracsics gyors sajtótájékoztatót tartott, ahol a láthatóan fáradt jelölt próbált lelépni a kérdések alatt, meg is kérdezett egy asszisztenst, hogy van-e itt szervező, vagy a tájékoztató önmagát szervezi? Aztán két kérdésre mégis válaszolt. Az egyik arra vonatkozott, mit gondol Orbán nyilatkozatáról, miszerint a liberális demokrácia nem jó modell. A válasz: „Azt, hogy jó és lojális EU-biztos szeretnék lenni.” A másik kérdés, hogy miniszteri múltjából milyen tapasztalatokat emelne át az EU-biztosi munkájába. A válasz: a civil szervezetekkel való kitűnő együttműködést...

 

20.45 A meghallgatás véget ért. A bizottsági koordinátorok holnap ülnek össze kiértékelni Navracsics teljesítményét.

20.43 Búcsúzóul Silvia Costa levezető elnök azért még finoman odaszúr a biztos-jelöltnek: köszöni mindenkinek, hogy tiszteletben tartották egymás véleményét, a vita ugyan kicsit keserű volt, de hát ilyen a demokrácia (That's democracy for you). 

20.40 Zárszavában Navracsics köszöni a lehetőséget, majd konstatálja, hogy "ez egy őszinte, nyílt, demokratikus párbeszéd volt". Három óra és negyvenöt kérdés után sem változott azonban a véleménye, sőt inkább csak megerősítette abban, hogy milyen fontos az együttműködés. Majd megismételte címszavakban, amit a nyitóbeszédében és a válaszainak többségében is elpufogtatott.

21:35  Az utolsó érdemi kérdés a lengyel Krrystyna Lybackától. Orbán megjegyzése a téma, hogy a magyar nemzeti érdekeket kell védeni Brüsszelben. Orbán nem érti, hogy működik az EU, vagy alá akarja ásni? Biztosként Ön mit fog képviselni? – firtatja. Navracsics azt mondja, hogy független tagnak készül az Európai Bizottságba, eleget tesz a jogainak és a kötelezettségeinek is, úgy mindez a közösségi érdeket szolgálja. Egy biztos csak közösségi érdeket szolgálhat – hangsúlyozza.

20:21 A kisebbségi nyelvek használatáról kérdezi Cabezon Ruiz. Jelöltünk persze minden nemzetiségnek biztosítaná a jogokat.

20:10 Valaki azon sajnálkozik, hogy a sport háttérbe szorult. Erre Navracsics emlékeztet a jövő szeptemberi EU-sporthétre és arra, hogy a 28 tagország sportélete jövőre 300 millió eurót kap Brüsszeltől.

20:08 Momchil Nekov bolgár képviselő is a civilek támogatásának kérdéskörét feszegeti, amire meglepő módon az a válasz: nemcsak hogy támogatja őket, de itthon indított egy programot a "gyerekbarát igazságszolgáltatásért", civilek bevonásával, ahogy a korrupció ellen is civilekkel vállvetve küzdöttek (olyannyira, hogy - ahogy az EP Twitter-csatornáján valaki megjegyezte - lerohanták a Transparency International korrupcióellenes civil szervezet irodáját).

20:07 Még egy kérdés a civil szervezetekről. Navracsics megismétli, hogy ő együttműködik a civil szervezetekkel, mert nem lehet úgy, hogy csak a politikusokkal folytat párbeszédet az ember. Újra emlékeztet, hogy ő hozott össze egy eltűnt gyermekekért létesített segélyvonalat.

19:59 A svéd Cecilia Wikström szegezi neki, hogy Navracsics az "építésze" volt annak a rendszernek, amely többek között felszámolta az igazságszolgáltatás függetlenségét. Szerinte a biztosjelölt válaszaiból kitűnik, hogy tehetséges politikus, de figyelmezteti: az EP-ben is ilyenek vannak. Azt firtatja, hogyan lesz Navracsicsnak gyümölcsöző együttműködése egy olyan testülettel, amelyben éppen azokat az értékeket védi, amelyeknek az Orbán-kormány a felszámolására törekszik. Navracsics erre úgy válaszol, hogy a magyarok jobban bíznak az igazságszolgáltatásban, mint az EU-átlag. Ez a "jobb" egyébként 58 százalékot jelent. A válaszában szerepel a „gyerekbarát igazságszolgáltatás” kifejezés. Merthogy az Orbán-kormány ilyet alakított ki.

19:46 Margrete Auken még mindig nincs meggyőzve arról, hogy Navracsics biztosként is az EU alapvető értékeit fogja képviselni az Orbán-kormány helyett, és emlékeztet arra, hogy Navracsics az ombudsmanokért fog felelni úgy, hogy a „ briliáns" magyarországi ombudsmant – Székely Lászlót – kormányzati támadás érte. Navracsics erre az EU alapszerződéseinek pluralizmust biztosító passzusait idézi fel.

19:40 Jean-Marie Cavada tarthatatlannak nevezi Navracsics helyzetét, hiszen az ellenkezőjét kellene tennie biztosként, mint amit Budapesten művelt. "Hogy tudná hitelesen képviselni az alapvető jogok chartáját, amit Magyarországon miniszterként aláásott?" A válasz: az európai értékek és érdekek védelme megtiszteltetés számára, és bízik a jó együttműködésben a más pártállású EP-képviselőkkel is, ahogy - szerinte - Magyarországon is jól tud az ellenzékkel együttműködni.

19:35 Egy pikírt, de ostoba kérdés arról, hogy magát tartja-e a legjobban kvalifikált szakembernek erre a biztosi posztra. Navracsics erre úgy válaszol, hogy nem, Magyarországon sokan tehetségesek és jobbak lennének nála, de úgy alakult, hogy ha bizalmat kap, neki kell vállalnia a feladatot.

19:32 Egy EP-képviselői kommentár szerint a magyar belpolitika fájdalmasan rossz úton jár, beleértve a felsőoktatást is, amelyben egyetemi tanárként Navracsics személyesen is érintett volt.

19: 27 Jávor Benedek kérdezi Navracsicsot arról, hogy a biztosjelöltnek állítólag nincs személyes konfliktusa. Ennek cáfolatául felidézi, hogy az Orbán-kormány éppen Navracsics kezdeményezésére számolta fel a civil szervezetek önkormányzatiságát, és amikor nem sikerült megszereznie az ellenőrzést a Norvég Alap felett, akkor hadjáratot indított ellenük. A kérdés az, hogy mindezt Navracsics csak Magyarországnak tartogatta, vagy minden tagország részesül benne? A civil szervezet függetlenségének a felszámolását szerinte az jelenti, hogy az állami pénzeket most a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) osztja fel egy politikai kinevezettel az élén.

Navracsics szerint nem igaz, hogy az önkormányzatiságot felfüggesztették volna – "az átalakítás egy átalakítás" –, és neki jó kapcsolata van velük. Örül, hogy Jávor egy civil szervezet nevét sem említette a rossz kapcsolat példájaként. Viták vannak, de ez nem kizáró oka az együttműködésnek – állítja. Emlékeztet arra is, hogy Magyarországon több mint hatvanezer civil szervezet működik gond nélkül.

19:22 Nem tiszteli a véleménynyilvánítás szabadságát a magyar kormány, a mostani választásokon pedig elhallgattatták a politikai ellenfeleiket. Hiteltelen, hogy most meg az alapvető európai értékek mellett küzd. Mit tenne EU-biztosként, ha egy kormány - akár a magyar - korlátozná a sajtószabadságot?  - hangzik a következő kritika. A jelölt válaszul fogadkozott, hogy mennyire elkötelezett az EU alapelvei mellett, és hogy részrehajlás nélkül fog fellépni ilyen esetekben, nem fogja befolyásolni egyetlen párt vagy kormány sem.

19:20 Egy görög képviselő a nácik által elhurcolt műtárgyak sorsáért aggódik. Navracsics válasza, ha megválasztják EU-biztosnak, majd utánaolvas. Az egésznek a jelentősége kimerül a kérdező, a 92 éves Manolisz Glezosz személyében, aki az Európai Parlament doyenje és a második világháborús partizánmozgalom élő legendája.

19:13 A felsőoktatási hallgatók röghöz kötése ellentmond a munka szabad áramlásának európai alapelvével - ezzel szembesítették Navracsicsot egy újabb kérdés során. A válasz: a röghöz kötés valóban nem egy nagyszerű megoldás, de valamit ki kellett találni, hogy otthon tartsák a diplomásokat.

19:05 Tormay Cecília és Nyírő József után a Mein Kampf is kötelező olvasmány lesz? - hangzott a következő, Navracsics szerint cinikus kérdés, ami a szélsőjobboldal itthoni térnyerését firtatta. A biztosjelölt válaszul azt bizonygatta, milyen jó a kapcsolata a magyarországi zsidó szervezetekkel, és milyen fontos a zsidóság Magyarország politikai és kulturális életében. Majd bedobta az adut: az ő felmenői között is voltak zsidók, horvátok, szlávok.

18:58 Szándékosan és szisztematikusan semmibe vették az európai értékeket a médiatörvény, az oktatási és az igazságügyi rendszer átalakítása során, amire még büszke is volt miniszterként, hogy lesz így jó EU-biztos? - hangzik a következő kérdés. A válasz: a magyarok hisznek a kultúra szabadságában, miközben rengeteg a vita, de hát ilyen a demokrácia. Azt viszont visszautasítja, hogy EU-ellenességgel vádolják: „Már akkor az európai demokrácia mellett voltam, amikor ez nem volt divat.”

18:50 Egy másik kérdés arra irányul, hogyan tanítaná demokráciára a fiatalságot. Amire az Navracsics válasza, hogy miniszterként rendezett egy vetélkedőt középiskolásoknak az európai alapértékekről.

18:40 Sokszínű közösség a miénk, a közösségek közössége, de ezek között a közösségek között van szolidaritás, megértés és együttműködés. És ő hisz az európai közösségben.

18:38 Nincs olyan, hogy európai polgár – idézi Junckert egy brit EP-képviselő, Navracsicsnak szegezve, hogy mit gondol erről.

18:37 Navracsics visszatér arra, hogy az Európai Bizottság felszólítására a jogszabályon változtattak. Hisz a sokszínűségben.

Balogh László / Reuters

18:36 Valaki nem volt elégedett a válaszával a médiatörvényről szóló kérdésre. Gyakorolna-e önkritikát? – firtatja.

18:34 A civil szervezetek elleni lépésekről faggatják, amire Navracsics úgy válaszol, ő is dolgozott civil szervezeteknek. Amikor a Norvég Alap ügye felmerült, minden kérdést megoldottak a norvég állammal folytatott tárgyalásokon. "Szeretnék együttműködni a civil szervezettekkel" – teszi hozzá.

18:33  A második kemény kérdés a felsőoktatásról szól. Kiterjesztené-e a röghöz kötést az egész EU-ra. A választ nem hallani az élő közvetítés hibája miatt.

18:32 Lecke volt – teszi hozzá.

18:31 Teljes mellszélességgel kiáll a sajtószabadság mellett – válaszolja a leendő magyar biztos. Emlékeztet, hogy a bírálatok hatására a törvényt módosították, ő maga közvetített az EU-s intézményekkel folytatott tárgyalásokon.

18:29. A médiatörvényről kérdezik és azokról a kritikákról, amelyeket a világszerte vitatott jogszabály kapott.

18:28 Egy kulturális sokszínűségről szóló kérdésre a magyar EU-elnökség alatt elfogadott intézkedéseket méltatja.

18:25 Navracsics az első kérdést az Erasmus-programról kapja, amelyet az EU legfontosabb programjának nevez. Ami az Erasmus Plus programot illeti, minél szorosabb együttműködésre van szükség, intézményi szinten is – mondja. 

18:24 Az expozé vége.

18:23 Megtiszteltetés képviselni mindezt, amelyhez támogatás kért.

18:22 Erasmusra hivatkozik, mint az EU értékeinek és identitásának a megtestesítőjére.

18:21 Az EU-ban beszélt összes nyelv népszerűsítése érdekében tenne.

18:20 Navracsics a sportról beszél. Jövőre rendezik meg az EU első sporthetét.

18:19 „Az EU-állampolgárság éljen és lélegezzen, képviselője a közös értékeinket." Ez a hatodik.

18:19 A fiatalok munkanélkülisége ellen küzdene, és bevonná őket a szakpolitika kialakításába is.

18:17 A leendő biztos szeretné, ha az oktatás–kutatás–üzlet háromszög valósággá is válna.

18:16 A harmadik, hogy az EU egyetemei a legjobbak legyenek a világon.

18:15 A második: az EU a digitális világban is virágozzék.

18:14 Az első, hogy az oktatást az EU homlokterébe helyezi.

18:13 Hat programpontot vázol fel.

18:10 „Néhány újságot olvasva azt látni, hogy az oktatási portfólió jelentéktelen. Én ebben nem hiszek. Van ország, ahol a fiatalok között 50 százalékos a munkanélküliség" – hívja fel a figyelmet az egyik problémára.

18:07 Navracsics megtisztelve érzi magát. A programja előtt a hálával kezdi. Nagyobb megtiszteltetés nincs a biztosi posztnál, az EU-állampolgárok szolgálatánál. Sok a vita, de az EU előnye, hogy teret ad a nyílt, nyugodt vitának. Személyesen is elkötelezett az EU-alapelvek mellett.

18:05 A meghallgatás Navracsics expozéjával kezdődik. Utána egy percben hangozhatnak el kérdések, a leendő biztosnak pedig két perce van válaszolni. A meghallgatás Navracsics záró megjegyzéseivel ér véget.

18:00 Ahogy az összes többi biztosjelölt, Navracsics is kapott előzetesen kérdéseket, és mint mindenki, ő is próbált eléjük vágni. Ezekből a válaszokból a EUObserver a következőket idézte: „Lemondtam a miniszteri tisztségemről (Navracsics néhány hónapon át külügyminiszter volt a harmadik Orbán-kormányban – a szerk.), hogy teljes egészében a felkészülésre koncentrálhassak. Ha megválasztanak, biztosként elkötelezetten fogom biztosítani, hogy a tagországok megfeleljenek az EU alapelveinek."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.