Elfoglalt egy amerikai gyárat a venezuelai kormány

A venezuelai kormány büszkén jelentette be, hogy elfoglalta az amerikai Kimberly-Clark egyik gyárát, miután a cég felfüggesztette a működését a csőd szélére jutott latin-amerikai országban.

A higiéniai termékeket gyártó cég a közelmúltban közölte, hogy a gazdasági mélyrepülés következtében képtelen a gyártáshoz szükséges nyersanyagokat beszerezni, így – több más vállalathoz hasonlóan – felfüggeszti a venezuelai gyára működését. Nicolás Maduro kormányának azonban nem volt ínyére az „illegális" döntés, így egész egyszerűen rátette a kezét a gyárra.

A munkaügyi miniszter helyi idő szerint hétfőn bejelentette, hogy a gyár ismét működik, de immár „a munkások kezében van" – emlékeztet a BBC. A texasi székhelyű Kimberly-Clark közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy amennyiben a kormány irányítja a gyárat, az ott dolgozók épségéért is felelősséget kell vállalnia.

Nem ez az első eset, hogy egy külföldi vállalat felfüggeszti venezuelai működését, ahol nemhogy nyersanyagokat nem lehet már beszerezni, de wc-papírt, lisztet vagy olajat is csak ritkán. Nicolás Maduro elnök korábban börtönnel fenyegette meg azokat a külföldi cégtulajdonosokat, akik leállították a termelést Venezuelában.

A mostaninál is nagyobb bajba kerülhet azonban a szakadék szélén egyensúlyozó venezuelai kormány, a Citibank NA ugyanis bejelentette, hogy egy hónap múlva megszünteti a kormány minden valutás számláját.

„Azt gondolják, hogy megállíthatnak ezzel a gazdasági blokáddal? Nem, uraim. Senki nem állíthatja meg Venezuelát" – nyilatkozta Maduro, miután bejelentette, hogy a Citibank „figyelmeztetés nélkül" megszünteti a kormány számláit.

A csődben egyre mélyebben elmerülő Venezuela számára ez komoly érvágás lehet, hiszen az amerikai bankot használták az Egyesült Államokban végrehajtott, és a nemzetközi tranzakciókhoz is, írja a Reuters.

Madurónak fájhat tehát a feje, hiszen az ország valutaraktárai kiürültek, a gazdasági válság olyan mélypontra jutott, hogy a szupermarketek polcairól eltűntek az élelmiszerek, gyógyszereket is szinte lehetetlen beszerezni, és olyan éhínség fenyeget, hogy az elkeseredett emberek a határzárt áttörve a szomszédos Kolumbiába mennek át élelmiszerért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.