galéria megtekintése

Éhezés és káosz a szocialista fellegvárban

NOL

Emberek százai özönlötték el a szupermarketeket, henteseket, pékségeket és gyógyszertárakat Venezuela-szerte az elmúlt napokban. Az egyik legsúlyosabb fosztogatást a korábban gyönyörű tengerpartjáról ismert Cumanában hajtották végre az éhező, dühös emberek: az elmúlt héten volt olyan nap, amikor 22 üzletet támadtak meg. Az élelmiszerért folyó harcok legutóbbi halálos áldozata egy négyéves kislány, akit marakodás közben lőttek le. A múltban példaként álló latin-amerikai szocialista fellegvár az összeomlás szélén áll.

„Ha nincs étel, folytatódni fognak a lázadások” – nyilatkozta a The New York Times (NYT) Cumanában tartózkodó tudósítójának a 19 éves Raibelis Henriquez. Az emberek elvesztették a türelmüket, hiszen a politikai-gazdasági válság sújtotta országban teljesen kiürültek a polcok, és a helyiek éheznek. Az elmúlt két hétben 50 lázongás tört ki az ország különböző pontjain, tucatnyi üzletet leromboltak, és legalább öten vesztették életüket.

Nincs étel, nincs semmi. Várakozás egy piac előtt Caracasban
Nincs étel, nincs semmi. Várakozás egy piac előtt Caracasban
Ivan Alvarado / Reuters

„Régebben duci voltam, most azonban elevenen elfogyunk" — panaszkodott a 45 éves Vanessa Furtado, akinél nemrég agydaganatot diagnosztizáltak. 69 éves édesanyja rákos, így Vanessa gyakran a saját adagját is az édesanyjának adja. „Mi Maduro diétáját követjük: nincs étel, nincs semmi" – említi meg az elnököt, a Nicolas Madurót, a rajongott néhai államfő, Hugo Chávez utódát.

 

A Simón Bolívar Egyetem közelmúltbéli kutatásából kiderül, hogy a venezuelaiak 87 százaléka szerint a pénzükből nem futja elegendő ételre, pedig a fizetésük 72 százalékát költik el egy-egy órákig tartó sorban állást követő bevásárlás alkalmával. A Dokumentációs és Társadalmi Elemzés Központja szerint a jelen árak mellett egy családnak 16 havi fizetésre lenne szüksége, hogy mindenki jóllakjon a hónapban.

Az alapvető élelmiszerek hiánya már jó pár éve problémát jelent Venezuelában, ám a helyzet az év elején vált igazán súlyossá. Nicolás Maduro régóta vergődő szocialista kormánya az összeomlás szélére került. Szakértők szerint nemcsak az olaj világpiaci árának csökkenése játszott nagy szerepet a krízisben – hiszen Venezuela rendelkezik a világ legnagyobb olajtartalékával –, hanem a kormány harácsolása, a népboldogító intézkedések és a rossz gazdasági döntések is. Az elmúlt években a kiváló adottságokkal rendelkező latin-amerikai ország már képtelen volt elegendő élelmiszert előállítani, a valutatartalékok kiürülése pedig végső csapást mért az importorientált gazdaságra — emlékeztet a NYT. 

A kormány kasszái olyannyira kiürültek, hogy a közalkalmazottaknak már csak heti kétszer kell bejárniuk dolgozni, és országszerte folyamatosak az áramkimaradások. Az emberek legnagyobb problémája azonban az éhezés. A kormány vélhetően attól tart, hogy megismétlődik az 1989-es „forradalom”, a Caracazo. Az olajárzuhanás miatt hirtelen elszegényedett tömegek tüntetéshullámot szerveztek, amely több száz ember életét követelte. A későbbi legendás vezető, Chávez akkor azt mondta, hogy azért van szükség a „szocialista forradalomra”, mert a kormány nem tud gondoskodni az emberekről. Utóda, Maduro az esetből tanulva a közelmúltban bejelentette, hogy több ezer tonna élelmiszert importált a kormány.

Maduro tavaly Cumanában. Csak barátoknak?
Maduro tavaly Cumanában. Csak barátoknak?
Handout / Reuters

Sokak szerint azonban félő, hogy a központilag szervezett ételosztásból kimaradnak a kormánnyal szemben kritikus hangok. „Más szóval azt mondják: akkor kapsz ételt, ha a barátom vagy a szimpatizánsom vagy” — mutatott rá Roberto Briceño-León, a Venezuelai Erőszakot Vizsgáló Megfigyelőközpont emberjogi szervezet munkatársa.

A bebörtönzött ellenzéki vezető, Leopoldo Lopez arcképe egy tüntetésen a felesége, Lilian Tintori pólóján
A bebörtönzött ellenzéki vezető, Leopoldo Lopez arcképe egy tüntetésen a felesége, Lilian Tintori pólóján
Ivan Alvarado / Reuters

A kormány eközben az ellenzéket okolja a kialakult helyzetért, amely szerinte „gazdasági háborút vív” a caracasi vezetéssel. „Lefizettek egy csapat bűnözőt, és teherautókkal szállították őket ide” — mondta vasárnap egy televíziós beszéd során Maduro, aki ismét a fosztogatások megszervezésével vádolta az ellenzéket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.