Elengedték Oszama bin Laden testőrét

Az Egyesült Államok szabadon bocsájtott egy Guantánamóban fogva tartott szaúdi férfit, aki azt állította, hogy egyszer az al-Kaida 2011-ben megölt vezérének, Oszama Bin Ladennek testőreként szolgált.

A harminckilenc éves Abdul Shalabit már visszaszállították Szaúd-Arábiába. A férfit 2001-ben fogták el a pakisztáni erők, és elküldték a kubai fogolytáborba – írja a BBC.

Shalabit soha nem vádolták meg semmilyen bűncselekménnyel. A férfi bevallotta, hogy bin Laden testőreként szolgált. Shalabi azért szabadulhatott, mert Szaúd-Arábiában alávetik őt egy fegyvereseknek fenntartott rehabilitációs programnak.

A Guantánamóban fogva tartott rabok száma ezzel 114-re csökkent. A foglyokat folyamatosan szállítják el a börtöntáborból, jelenleg 52 várnak még a kiadatásra, vannak azonban olyan rabok, akikkel az Egyesült Államok nem tud mit kezdeni, mert veszélyt jelentenek.

Barack Obama eltökélt szándéka, hogy 2017-ig bezárja a guantánamói börtöntábort, ami a republikánus ellenzők miatt akadályokba ütközhet.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.