Megölték Oszama bin Ladent

Kattintson a képre, galéria nyílik!

Az Egyesült Államok a múlt héten egy katonai műveletben végzett Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjével, a világ legkeresettebb terroristájával – jelentette be vasárnap éjjel a Fehér Házból élőben közvetített rendkívüli televíziós beszédében Barack Obama amerikai elnök. „Igazságot tettünk” – mondta Barack Obama. Az elnök bejelentette, hogy az akciót egy kis létszámú amerikai csoport hajtotta végre Pakisztánban a főváros, Iszlámábád melletti kis házban, A tűzharc során megölték Oszama bin Ladent, több családtagját, majd elhozták a terrorostavezér holttestét a helyszínről. Az akcióban az amerikaiak közül senki sem esett el. A katonák ügyeltek a polgári áldozatok elkerülésére, hangsúlyozta Obama, aki az amerikai történelem nagy pillanatának nevezte, a katonai akciót. Bin Ladent mentorként több ezer amerikai haláláért teszik felelőssé a 2001. szeptember 11-én a Világkereskedelmi Központ (WTC) New York-i ikertornyai ellen végrehajtortt repülőgépes terrortámadás miatt.

Barack Obama elmondta, hogy a múlt héten adott parancsot bin Laden likvidálására, miután úgy ítélte meg, hogy elegendő hírszerzési információ van az akció végrehajtásához, és lehetőség is van rá. Az amerikai elnök nagyra értékelte Pakisztán együttműködési készségét az ügyben. A pakisztáni hírszerzés illetékesei is megerősítették, hogy az al-Kaida vezetőjét megölték Iszlámábád közelében. Obama bejelentése nyomán a távol-keleti tőzsdéken csökkent az arany és az olaj ára, a dollár árfolyama pedig emelkedett.

Obama emlékeztetett rá: azonnal a hivatalba lépése után arra utasította Leon Panettát, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatóját, hogy az Egyesült Államok al-Kaida elleni harcának legfőbb prioritása Oszama bin Laden elfogása vagy megölése.

Oszama bin Ladennek öt felesége és húsz gyermeke volt
Oszama Bin Laden

A Fehér Ház előtt első híradások nyomán, még a hivatalos bejelentés előtt több százan kezdtek spontán ünneplésbe amerikai zászlókkal és USA!, USA! kiáltásokkal. Az elnöki nyilatkozat nyomán New Yorkból, Philadelphiából és az Egyesült Államok több más nagyvárosából örömünneplésekről érkeztek jelentések.

George W. Bush, aki az al-Kaida által 2001. szeptember 11-én New York és Washington ellen végrehajtott terrortámadás idején az Egyesült Államok elnöke volt „nagy jelentőségű eredménynek” minősítette Bin Laden likvidálását. Hétfő reggel az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR) is nyilatkozatban üdvözölte a terroristavezér halálhírét. Bin Laden soha nem képviselte az iiszlámot vagy a muzulmánokat. Több ezer amerikai élet kioltása mellett valójában világszerte számtalan muzulmán haláláért is felelős - szögezi le az amerikai muzulmán polgárjogi mozgalom közleménye.

A CNN hírtelevízió szerint a világon mindenhol fokozott védelem alá vették az Egyesült Államok külföldi diplomáciai képviseleteit. A Wikileaks-en egy hete szivárgott ki, hogy az al-Kaida egyik vezetője Európában elrejtett atombombáról vallott, amely állítólag akkor robbanna, ha Oszama bin Ladent megölik.

Oszama bin Laden dúsgazdag szaúdi családban született 1957-ben. Fordulatos élete során harcolt a Szovjetunió ellen Afganisztánban, majd gyorsan akkori szövetségese, az Egyesült Államok ellen fordult. Élete fő műve, az al-Kaida kisebb-nagyobb terrorista csoportok egymással laza kapcsolatban álló hálózata, amelyet az ő kultikus személyisége fogott össze. Rengeteg támadást írnak a számlájára, de csak egyről, a szeptember 11-i akcióról lehet biztosan tudni, hogy ő tervelte ki és irányította.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.