Elégtételt kaphat, mégis száműzhetik a leváltott érseket

Két és fél esztendős levelezést és sokféle próbálkozást követően Ferenc pápa az elmúlt héten mintegy húszperces magánkihallgatáson fogadta Robert Bezákot, akit 2012 júliusában a hívők tiltakozása ellenére XVI. Benedek leváltott a nagyszombati (Trnava) egyházmegye éléről. Azt sem engedélyezték neki, hogy a továbbiakban a hazájában misézhessen. Az érsek azóta igyekszik megtudni a döntés okát, amelyről máig nem tájékoztatták sem őt, sem a híveit.
Több levélben kérte az illetékes vatikáni főpapokat ügyének felülvizsgálatára, de még választ sem kapott. Tavaly Miloslav Vlk cseh emeritusz bíboros személyesen kérte meg Ferenc pápát, hogy fogadja az időközben olasz kolostorba kényszerített, idén pedig a szlovákiai szülőfalujába visszatért Robert Bezákot. Végül az elmúlt héten a Szentatya eleget tett a kérésének. A neves cseh közéleti személyiség a Katolický týden prágai hetilapnak nyilatkozva úgy vélte, hogy a különös ügy rövidesen megoldódik. „Robert Bezákot őszentsége az érseki ranghoz méltó tisztségbe nevezi ki, ezáltal morális elégtételben részesíti, Szlovákiába azonban nem térhet vissza” – közölte.

Robert Bezák 2009 nyarán, mindössze negyvenkilenc évesen került a szlovákiai redemptorista szerzetesrend éléről a 75. életévét betöltött Ján Sokol érsek helyére. Közvetlenségének köszönhetően rövid időn belül rendkívül népszerű lett. „Végre emberarcú érsekünk van” – örvendezett Ján Srholec, az idős pap, aki élete nagy részét a letűnt rezsim börtöneiben töltötte.

Anyagi értelemben is tiszta lappal akart indulni, ezért neves szakértőt kért fel az egyházmegye vagyoni helyzetének átvilágítására. Nemsokára elképesztő panamázásokra derült fény. Bebizonyosodott, hogy elődje az egyesült államokbeli szlovák hívőktől folyósított adományokat (több mint másfél millió dollárt) a saját bankszámlájára, illetve egyik rokonának továbbította. Miként az egyházi telkek eladásából származó összegek jelentős részét is.

Robert Bezák – néhány hetes vívódás után – feljelentést tett a pozsonyi főügyészségen, amely azonban csak a Szlovák Püspöki Konferencia jóváhagyásával vizsgálódhatott volna, ám ez a beleegyezés máig várat magára.

Mindeközben elfogyott a levegő az ambiciózus érsek körül. 2009 januárjában váratlanul pápai megbízott vizitált nála. Nem sokkal ezután pedig Marc Ouellett, a római püspöki kongregáció prefektusa írásban intézett kérdéseket hozzá. A pozsonyi TA 3 hírtelevízió néhány héttel később nyilvánosságra hozta, mire volt kíváncsi XVI. Benedek megbízottja. Többek közt arra, igaz-e, hogy kétes hírű, homoszexuális hajlamú, illetve a cölibátust tagadó papokkal lakik együtt, akikkel rendszeresen tornaterembe jár, és nyilvános helyeken együtt zuhanyozik. Bezák a következőt válaszolta: „Senki sem tájékoztatott arról, kik azok a kétes hírű személyek. Tornászni azért járok, mert a gyakorlatok enyhítik a gerincbántalmaimat. Nyilvános fürdőket, szaunát sosem látogatok, az edzések végén pedig elvből egyedül zuhanyozom.”

Robert Bezáknak azt is a szemére vetették, hogy túl gyakran jár ingben és farmerben, mintha megvetné a reverendát. „Mindig az alkalomhoz illően öltözködöm. Leginkább a fiatalok közé megyek gyakran ilyen öltözékben, de az érseki keresztet és a pecsétgyűrűt akkor is viselem. A reverendát pedig tisztelem, ráadásul a Vatikánban varrattam” – írta a kérdés alá.

A cölibátussal, az eutanáziával, a magzatelhajtással és a jegyesek házasság előtti nemi kapcsolatával kapcsolatos érdeklődésre annyit közölt, hogy az egyházi tanokhoz mindig hű, éveken át oktatta a teológia morális tételeit.

Azt is firtatta a prefektus, hogy az érsek miért alkalmazott havi 3500 euróért világi gazdasági tanácsadót. „Az illető megérdemli a jutalmát, mert átvilágította az érsekség ügyvitelét. Ha a munkájáról a római püspöki kongregáció is tudomást szerzett, akkor ez csalhatatlan bizonyítéka annak, hogy mennyire idegesek azok a személyek, akik a tevékenységének következtében elvesztették különféle anyagi kiváltságaikat. Vajon az egyházunknak nincs állandó gondja a pénzügyek átláthatóságával?” – kérdezett vissza az érsek, aki ezzel a válaszával alighanem hosszú időre megpecsételte a sorsát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.